BiHCrna hronikaDruštvoKonjicZanimljivosti

KAKVA JE PODRŠKA POLICIJE Zašto žrtva nasilja u porodici odustaje od prijave?

Postoji mnogo razloga zašto žrtva nasilja u porodici na početku odustaje od prijave. Neki od najčešćih razloga uključuju:

  • Strah od nasilnika: Žrtva može da se boji da će nasilnik biti još nasilniji ako sazna da je prijavljen. Također, može se bojati da će nasilnik nauditi njoj ili njenoj porodici.
  • Sramota: Žrtva može da se oseća krivom ili sramno zbog nasilja koje je doživela. Može se bojati da će drugi ljudi misliti da je ona kriva za nasilje.
  • Nada da će se nasilje zaustaviti: Žrtva može da se nada da će nasilnik prestati da bude nasilan ako ona ne prijavi nasilje.
  • Nedostatak podrške: Žrtva može da nema podršku porodice, prijatelja ili zajednice. To može učiniti da se osjeća izolovanom i da se ne ojseća sigurno da prijavi nasilje.
  • Nepoznavanje sistema zaštite: Žrtva može da ne zna kako da prijavi nasilje ili šta može da očekuje od sistema zaštite.

Žrtve nasilja u porodici često su u začaranom krugu nasilja. One se plaše nasilja, ali se također plaše da će izgubiti veze koje su im važne, kao što su veza sa nasilnikom, veza sa djecom ili veza sa zajednicom. One se često osjećaju krivim ili sramno zbog nasilja koje su doživjele. To može otežati da prijave nasilje i potraže pomoć.

Vrlo je bitno kako policajac pristupa žrtvi nasilja u prvom kontaktu

Veoma je bitno kako policajac pristupa žrtvi nasilja u prvom kontaktu. Prvi kontakt sa žrtvom može biti presudan za to da li će ona nastaviti da traži pomoć ili ne.

Policajac treba da bude profesionalan i empatičan u svom pristupu žrtvi. Treba da joj pruži osjećaj sigurnosti i povjerenja. Treba da je uvjerava da je ona žrtva nasilja i da nije kriva za ono što se dogodilo.

Policajac treba da sasluša žrtvu i da je pusti da ispriča svoju priču. Treba da joj postavi pitanja koja su neophodna da se utvrde sve okolnosti nasilja. Treba da joj ponudi pomoć u prijavi nasilja i u zaštiti sebe i svoje porodice.

Evo nekoliko savjeta kako policajac može da pristupi žrtvi nasilja u prvom kontaktu:

  • Budite profesionalni i empatični
  • Pružite osećaj sigurnosti i poverenja
  • Uvjerite žrtvu da je ona žrtva nasilja i da nije kriva za ono što se dogodilo
  • Saslušajte žrtvu i pustite je da ispriča svoju priču
  • Postavite pitanja koja su neophodna da se utvrde sve okolnosti nasilja
  • Ponudite pomoć u prijavi nasilja i u zaštiti sebe i svoje porodice

Policajac treba da bude svjestan da je žrtva nasilja često u šoku i da je pod stresom. Zato je važno da policajac bude strpljiv i da žrtvi pruži dovoljno vremena da se oporavi i da se odluči da li će prijaviti nasilje.

Policajac treba da bude upoznat sa zakonima i procedurama koji se odnose na nasilje u porodici. Treba da zna kako da zaštiti žrtvu i da joj pomogne da dobije pomoć koju joj je potrebna.

Slični članci

Back to top button