DruštvoHercegovinaVijesti

Skoro četiri hiljade zdravstvenih radnika u HNK bi moglo ponovo u štrajk

Skoro četiri hiljade radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona moglo bi ponovo u štrajk. U sindikatima tvrde da predugo čekaju izjašnjаvanje o njihovom zahtjevu za pregovaranje radi potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Iz Vlade poručuju da još nemaju finansijsku sliku svih zdravstvenih ustanova da bi pristupili pregovorima. Moguće je i da u međuvremenu dođe do smjene vlasti, što predstavlja dodatni problem.

U sindikatima koji okupljaju medicinske radnike čekaju Mirovno vijeće. Na ponudu o novom Kolektivnom ugovoru koju su poslali na adresu Vlade, odgovor nisu dobili. Vlada im istovremeno nije ponudila ni eventualno svoj, drugačiji, prijedlog. Sindikate, tako, od generalnog štrajka dijeli sporazum s poslodavcem o nužnim poslovima u vremenu štrajka.

“Kako god da Vlada radi, radi suprotno zakonskim okvirima kojima je određeno postupanje i pregovaranje Kolektivnog ugovora. Radi nezakonito. Ako ne ponude Kolektivni ugovor, a radnici ne budu zadovoljni nastupit će posljedice za zdravstveni sistem. U potpunosti je Vlada odgovorna za sve, bilo da odugovlači zbog nove Vlade ili nesposobnosti zato što se ne smiju upustiti u nešto tako i pregovarati”, rekao je Dalibor Vuković , predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK.

Za obaveze iz Prijedloga Kolektivnog ugovora koji su dostavili sindikati, prema navodima iz Vlade, potrebno je oko 55 miliona maraka za dvije godine. Vlada je spremna krenuti u proces na način da trećinu sredstava preuzme na sebe. Zasad se, kažu, čeka očitovanje 16 zdravstvenih ustanova.

“Ja sam kontaktirao kolege u Ministarstvu zdravstva, kazali su mi da se osnivači nisu očitovali. Tek je Grad Čitluk odgovorio da oni nemaju dodatnih sredstava kako bi mogli poštovati odredbe u mogućem novom Kolektivnom ugovoru. Čekamo što će kazati drugi osnivači, pa ćemo tek moći konkretnije razgovarati kako do rješenja”, rekao je Pero Pavlović portparol Vlade HNK.

Na pitanje da li se čeka smjena Vlade, portparol Pavlović rekao je da to nije pitanje za njega, već za političke stranke. U strankama je preovladao stav da je riječ o kupovini vremena.

Kompletan tekst je na linku

Slični članci

Back to top button