DruštvoHercegovinaVijesti

Zdravstveni radnici HNK mogli bi stupiti u generalni štrajk

Zdravstveni HNK mogli bi uskoro stupiti u generalni štrajk jer još uvijek nisu dobili odgovore odkantonalne Vlade na svoje upite.

Ivica Anić predsjednik neovisnog Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, za Bljesak.info je rekao kako se ministar i Vlada nisu oglasili, te da su sindikati ispoštovali svu zakonsku proceduru i da sve ”ide prema generalnom štrajku”.

”Mi smo poslali urgenciju da nam Vlada odgovori na mirovno pregovaranje, što smo poslali poslije mirovnog vijeća. Odgovore nismo dobili. Ove sedmice imamo sastanak svih predsjednika sindikata. Tu ćemo donijeti zajedničku odluku vezano za generalni štrajk i potpisivanje sporazuma o poslovima koji se ne mogu prekidati tokom štrajka s poslodavcem”, kaže Anić.

Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor od Vlade HNK-a o ovoj tematici. No, poručili su kako ćemo dobiti njihov stav.

Protestna šetnja

Podsjetimo, u julu je na ulicama Mostara održana protestna šetnja zdravstvenih radnika iz kantona koji su tražili povećanje plate. Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tada je rekao kako ima spreman tim za pregovore, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Evrope kao ovaj, navodeći kako je Vlada HNK-a cijeli proces odugovlačila.

Sindikati su tada rekli kako traže povećanje plate oko 30 posto.

”Mi ne želimo štrajk, želimo da sjednemo za pregovarački sto s Vladom i da po zakonu pregovaramo i potpišemo kolektivni ugovor”, kazao je tijekom prosvjeda Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a, dodajući kako traže povećanje plaće dva puta po 15 posto kako bi zdravstveni radnici bili mirni i dobili zasluženu plaću, te otišli na radno mjesto zadovoljni.

Spremni na razgovore 

Iz Vlade su nakon prosvjeda novinarima rekli kako su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvslovi kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plata.

U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne njege, kao i u ime Vlade, Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK ponovio je zaključke sa sjednice održane 6. jula na kojoj je nadležni ministar, Goran Opsenica, detaljno izvijestio što sindikati traže od Vlade.

”Vlada je na toj sjednici usvojila zaključak da se prijedlog kolektivnog ugovora koji su sindikati dostavili proslijedi svim zdravstvenim ustanovama u kantonu, njih 16 i da sve ustanove izračunaju finansijski iznos koji se očekuje i zahtijeva kroz ovaj kolektivni ugovor.

Tek kada budemo imali te finansijske pokazatelje, možemo nešto konkretno poduzeti. Sindikati nisu iznijeli konkretne finansijske iznose potrebne za ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora koji traže”, rekao je Pavlović.

Bljesak.info

Slični članci

Back to top button