BiHDruštvoPoljoprivredaPrivredaVijesti

Koliko građani kupuju domaće proizvode? Za odluku je presudna cijena

Da su domaći proizvodi zdraviji, kvalitetniji, te da kupovinom domaćih proizvoda pomažemo domaću privredu, možemo čuti svakodnevno.

Ali, koliko je uopće domaćih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine i kako ih prepoznati? Kupuju li građani BiH domaće proizvode?

Vodeći se starom izrekom “Zdravlje na usta ulazi” građani kažu da kupuju domaće, provjerene proizvode, javlja BHRT.

Kupovati provjereno

-Trudim se da saznam, naravno, ne kupujem napamet nego kod određenih trgovaca.

-Ja najviše preferiram domaće jer i sama proizvodim i svakome bih savjetovala da uzima domaće jer je to stvarno i kvalitetnije.

Prodavci tvrde da nabavljaju domaće proizvode, kako bi svojim kupcima osigurali što zdravije i kvalitetnije voće i povrće. Ističu da se, zbog niskih cijena uvezenih proizvoda u tržnim centrima, građani često odlučuju za drugu varijantu.

-Proizvodi su 100 posto domaći hercegovački i visočki. Pravimo kvalitetnu domaću bosanskohercegovačku robu, osim one robe iz uvoza koje nema na našem podneblju.

-Pretežito je roba iz Čapljine i Metkovića. Preferiram domaću robu.

Domaći proizvodi su u nepovoljnom položaju u odnosu na uvozne, a kupci teško mogu prepoznati domaći proizvod, kazali su predstavnici gospodarskih komora u Bosni i Hercegovini. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH objasnili su što tačno znači domaći proizvod.

Domaći proizvodi

“Definicija domaćeg proizvoda je da je 50 posto sirovina upotrjebljenih za dati proizvod iz Bosne i Hercegovine. Proizvod nastao od 50 posto sirovina iz BIH, to se smatra domaćim proizvodom.”, kaže Bela Alihodžić, iz Odjela za makroekonomski sistem VTK BiH.

“Vi kada kupujete proizvod koji je proizveden u Bosni i Hercegovini, cijeli iznos koji platite ostane u BiH. Iz tih sredstava se na različite načine putem porezne politike ta sredstva vraćaju u škole, zdravstvo, ceste… Ako kupite uvozni proizvod, sve osim onog PDV-a ide vani.”, navodi Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH.

“Kapitalističko je društvo, kapitalističko je vrijeme, tako da je to jedna otvorena utakmica između domaćeg i stranog, ali kažem još jednom kako mi inzistiramo na onom našem projektu Naše je bolje.”, ističe Dejan Rauš iz Privredne komore Republike srpske.

Cijena je presudna

Hoće li građani kupiti domaće ili uvozno, određuje cijena, ističu iz Udruženja za zaštitu potrošača.

“Na osnovu onoga što potrošači kažu vjeruju da je domaće na neki način bolje i kvalitetnije. Kad se kaže naš domaći proizvod, još vlada mišljenje u narodu da je sve što je s područja bivše Jugoslavije naš domaći proizvod.”, pojašnjava Jovan Vasilić iz Udruge za zaštitu potrošača “Zvono”.

“Građani smatraju da je domaće zaista i kvalitetnije. Hoće li sebi to priuštiti, diktira platežna moć. A od toga koliko plati uvozni lobi ovisi koliko će biti domaćih, a koliko uvoznih proizvoda na prodajnim mjestima u BiH”, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

BHRT

Slični članci

Back to top button