Crna hronikaKonjicKulturaVijesti

Proučen mevlud u Čuhovićima

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2023” jučer je u džamiji u Čuhovićima održan mevludski program.

Mevlud su učili imami MIZ Konjic, a okupljenim vjernicima se u svojstvu domaćina obratio glavni imam Konjic Refik-ef. Delić.

– Mi današnji dan imamo samo danas. Neće nam se više vratiti. Ostat će onakav kakvim ga učinimo i čime ga ispunimo. Stoga se trebamo truditi da ga iskoristimo za činjenje dobra, za zahvalu Allahu Gospodaru svjetova.

Opterećeni smo prošlošću, ali posebno strahom od budućnosti. U tom strahu prednjači strah zbog nafake. To često čini da smo malo prisutni u onom danu u kojem smo, i taj strah od neimanja često nas čini slijepim za mnoštvo onog što imamo i na čemu trebamo zahvaljivati Bogu.

Allah nam je objavio “Pa, sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, zahvaljujte Mi, nemojte nevjernici biti.”. Mevludi nas podsjećaju na zahvalu, na salavate, na dobro. Pored prilike da susretnemo jedni druge oni nam nude priliku da susretnemo i sami sebe, u zikru koji činimo veličajući Allaha Uzvišenog i donoseći salavate na Poslanika, a.s. – kazao je efendija Delić.

Predavanje je održao mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog.

On je u svom predavanju kroz poruke kur’anskih ajeta i hadiskih kazivanja podsjetio vjernike na tri važne stvari u životu: Spoznaju Uzvišenog Allaha, istrajnost u činjenju dobrih djela i bereket.

– Često smo nezahvalni na onom što imamo a cijela ova Zemlja i sve što nas okružuje dokaz je Allahove ljubavi prema vjernicima. “Na Zemlji su dokazi za one koji čvrsto vjeruju”. Spoznaja Uzvišenog Allaha je najvažnija stvar u životu svakog čovjeka.

Čovjek kada spozna Uzvišenog Allaha zna da je Gospodar Njegov blizu i da mu se može obratiti, uputiti dovu, a Uzvišeni Allah se raduje našim dovama i neće ih odbiti – kazao je efendija Puče, dodajući da spoznaju treba prati ustrajnost u činjenju dobrih dijela.

(Preporod.info)

Preporod.info

Slični članci

Back to top button