BiHDruštvo

TAPKANJE U MJESTU Olimpijski bazeni i nelogičnosti u BiH: Kako Zenica može, a Lanin Mostar ne može?

Budući izgled bazena u Zenici i lokalitet na kojem nije počela izgradnja bazena u Mostaru

Izgradnja zatvorenih olimpijskih bazena u Bosni i Hercegovini otkriva nam brojne nelogičnosti u našoj državi, ali i probleme koji se pojavljuju kada treba krenuti u realizaciju kapitalnih objekata važnih za napredak bh. sporta.

I dok su većini javnosti poznata neostvarena obećanja čelnika Mostara o izgradnji olimpijskog bazena, za daleko manje pripremnog vremena čelnici Zenice već su potpisali ugovor s izvođačima radova pa se može krenuti u realizaciju projekta.

Vrijednost građevinskih radova na izgradnji prve faze objekta u Zenici iznosi 10,5 miliona KM, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekta zatvorenog bazena je u sklopu postojećeg kompleksa otvorenih bazena.

Procijenjena vrijednost kompletne izgradnje objekta zatvorenog bazena je 20 miliona KM. Planirano vrijeme izgradnje je 24 mjeseca pa bi tako Zenica u roku dvije godine trebala dobiti zatvoreni olimpijski bazen.

Zenica je u odnosu na Mostar znatno kasnije krenula u proces izgradnje bazena, što je i razumljivo budući da se ovakav projekt u hercegovačkom gradu potencira već nekoliko godina. Priča o bazenu u Mostaru je poseban intenzitet dobila uspjesima najbolje bh. sportistkinje Lane Pudar koja upravo svoj rodni grad na najbolji način predstavlja širom svijeta.

Obećanja o izgradnji bazena u kojem bi se Lana praktično kod kuće spremala za nastupe konstantno se ponavljaju, ali konkretnih koraka već odavno nema.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić su prošlog mjeseca govorili o ranije datim i očito ishitrenim najavama ovog kapitalnog projekta te istakli kako ih nije sramota što se obećanja nisu ostvarila.

Za izgradnju bazena, naveli su tada, imaju osigurano 9 miliona KM, dok je samo za prvu fazu radova potrebno 15 miliona KM. Dodali su kako nedostatak novca nekako moraju osigurati.

“Nemam se ja čega sramiti, čak mislim da smo sve živo nadigli da bazen bude prioritet u Gradu Mostaru. Odgovorno tvrdim i nije neprovjerljiva informacija šta smo radili do sad i dokle smo došli to je vrlo jednostavno provjeriti”, kazao je Kordić.

Smatrao je i kako se radovi prošle godine nisu ishitreno najavili kada su na lokalitetu Južni logor uz predstavnike gradske vlasti prisustvovali i predstavnici Vlade FBiH.

“Trebalo je promijeniti prostorni plan regulacioni plan, a potom izraditi idejno rješenje pa glavni projekt, njegovu reviziju, a pri tome izmjestiti postojeće objekte na tom lokalitetu”, istakao je Kordić.

Mjeseci i godine prolaze, pomaka u Mostaru nema. Javnost je jednoglasna. Jučerašnji primjer Grada Zenice je novi šamar čelnicima Mostara koji tapkaju u mjestu dok drugi napreduju krupnim koracima.

klix.ba

Slični članci

Back to top button