BiHMagazinVijestiZanimljivosti

Ljekovitost borovnice je nevjerovatna

Borovnice su prirodni lijek za naš organizam. Svježe, sušene, vrlo su zdrave jer imaju brojna ljekovita svojstva.

Borovnice sadrže raznolik spektar hranjivih tvari, a najbogatije su manganom, vitaminima C i K te dijetalnim vlaknima.

Bogate su i kalijem, kalcijem i fosforom, a još se više ističu sadržajem fitonutrijenata.

Borovnice posjeduju značajne količine pektina, koji snižava kolesterol, i antocijana – jednog od najjačih antioksidanata.

Budući da je ljekovitost borovnice uistinu nevjerovatna, donosimo još neka ljekovita svojstva zbog kojih ih trebate konzumirati:

Ovo voće je savršena grickalica ako želite izgubiti kilograme. Pune su dijetalnih vlakana i nutrijenata koji daju osjećaj sitosti duže vrijeme. Ne samo da ćete se tako riješiti želje za lošom hranom nego ćete lakše izgubiti kilograme.

Antioksidanti, vitamini i minerali u borovnicama smanjuju oksidativni stres na tijelo i mozak te tako pogoduju mozgu. Konzumiranje borovnica povezano je s boljim pamćenjem, boljim kognitivnim sposobnostima i smanjenim mentalnim opadanjem s godinama.

Borovnice, kao i brusnice, su odlične za imunološki sistem koji se bori protiv infekcija u tijelu. Ta sposobnost sprečavanja infekcija je posebno korisna kada je riječ o infekcijama mokraćnog sistema što je problem mnogih žena. Jedenje borovnica takor može pomoći zauzdati infekcije mokraćnih puteva i mjehura.

Plodovi nisu jedini dio borovnice koristan za zdravlje. Naime, i listovi borovnice imaju brojna ljekovita svojstva priznata u narodnoj medicini.

Od listova se priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, te šećerne bolesti.

Također, čaj može pospješiti rast kose, ako se redovito utrljava u vlasište.

Izvor: Faktor

Slični članci

Back to top button