Crna hronikaDruštvoJablanicaSmrtovniceVijesti

Na Stipića livadi u Jablanici obilježena godišnjica stradanja hrvatskih civila i vojnika

Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 30. godišnjica stradanja 33 vojnika i 6 civila. Brojne vojne i civilne delegacije položila su vijence i zapalile svijeće za sve stradale, nakon čega je služena misa u čast poginulima.

Ivan Rogić je u ime organizatora kazao kako je prije 30 godina “izvršen opći napad Armije BiH na područje Doljana, dok je najveće stradanje bilo na Stipića livadi”.

– Nažalost, nakon svih ovih zločina koji su se dogodili, kako ovdje tako i drugim mjestima, Križančevo, Grabovica i Uzdol, za njih niko nije odgovarao. To stoji u ladicama, ljudi su saslušavani, kako od domaćeg tako i međunarodnog tužilaštva – izjavio je Rogić

On smatra da se “utjecalo na pojedine procese te kako je pravda u BiH selektivna”.

– Očito je da se neko miješao u sve to, to je najbolji odgovor za sve ove koji nisu procesuirani. One koji su procesuirani, nisu do kraja procesuirani, tako da se može reći da je sve to selektivno – istakao je Rogić.

Rogić je dodao kako je nekada na ovom području živjelo oko hiljadu stanovnika, dok se sada vratilo oko 200 Hrvata i isto toliko Bošnjaka, a uglavnom se bave poljoprivredom.

(Agencije)

Slični članci

Back to top button