BiHDruštvo

ZENIČKI RUDARI IZAŠLI IZ JAME: KAKO DALJE?

Nakon što su dvije noći u znak protesta proveli pod zemljom, rudari RMU Zenica izašli su iz jame.

Kako je danas za Hayat.ba kazao predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je nalog Elektroprivredi BiH da ispuni sporazum potpisan 3. jula 2023. godine između Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica i uprave ovog preduzeća.

  • Iskoristili smo priliku i predstavnicima Vlade FBiH stavili na uvid Sporazum koji je potpisan između Sindikata RMU Zenica i rukovodstva rudnika, a koji je bio kreiran u ‘Elektroprivredi BiH’. Obrazložili smo okolnosti i razloge iz kojih smo prihvatili da Sindikat RMU potpiše Sporazum. Pokazali smo odlučnost i opredjeljenje da upotpunosti ne odustajemo od zahtijeva za realizaciju tog sporazuma. Zaključak ili odluka predstavnika Vlade FBiH jeste da će se uime Vlade FBiH, nakon sastanka, rukovodstvu ‘Elektroprivrede’ proslijediti nalog za potpunu realizaciju Sporazuma, a na koji su se obavezali predstavnici RMU Zenica na osnovu saglasnosti ‘Elektroprivrede’ – rekao nam je Husić.

Dodao je da je resornog federalnog ministarstva očekuju da ih do kraja dana informišu o konačnom odgovoru rukovodstva ‘Elektroprivrede BiH’, a vezano za nalog iz Vlade.

Na osnovu tog odgovora ćemo kreirati naredne odgovornosti Sindikata. Jako bitno nam je da znamo odgovor jer radnici koji se nalaze u rudarsku objektu ostaju tu sve dok se ‘Elektroprivrede’ danas ne očituju o nalogu. Nadamo se da će u rukovodstvu ‘Elektroprivrede BiH’ prihvatiti činjenice da treba ozbiljno odreagovati i upotpunosti prihvatiti nalog iz Vlade te na taj način realizovati preuzete obaveze od 3. jula 2023. godine – kazao je Husić.

hayat.ba

Slični članci

Back to top button