BiHKonjicKultura

U srijedu promocija nove knjige Mevlide Serdarevic “Priče i legende bošnjačkih porodica iz Konjica, Počitelja, Sarajeva i još nekih mjesta”

U Konjicu ce biti predstavljena nova knjiga Mevlide Serdarevic. Riječ je o knjizi “Priče i legende bošnjačkih porodica iz Konjica, Počitelja, Sarajeva i još nekih mjesta”.

Promocija ce se odrzati u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic, u srijedu, 26. jula 2023.godine, s početkom u 19 sati.

Serdarević čitalačkoj javnosti nudi izuzetno vrijedno istraživanje o uglednim bošnjačkim porodicama s jednog područja Hercegovine i dijela Bosne, argumentirajući njihovu urbanu, građansku muslimanska kulturu. Ta kultura afirmira jedan poseban odnos i pogled prema svijetu, njegova uvjerenja, navike i načine ponašanja koji su ukorijenjeni u njegovim prirodnim obdarenostima, ali koji su također stečeni navikom, vježbom i prilagodbom, a to je jedan poseban odnos duhovnosti, humanosti, solidarnosti, poštovanja različitosti, osjećaja i za bližnjega i za komšiju, i za gosta i putnika-namjernika podjednako. Naravno, da je takav odnos baziran na njegovim ljudskim moralno-etičkim vrijednostima, i našoj bošnjačkoj tradiciji i običajima. Serdarević se u ovoj svojoj studiji zadržala na bošnjačkim elitama u hercegovačkim gradovima Konjicu, Počitelju, Sarajevu. Pored Begtaševića, Gaševića, Hadžizukića i Mulića, u knjizi su obrađene priče i legende o Gavrankapetanovićima iz Počitelja, o Čurčićima iz Sarajeva, te rodu Jahića sa Kala koji su se raširili po cijeloj Bosni. Knjiga je značajan prilog o saznavanju naše prošlosti, različitih ljudskih sudbina i u tome je najveća njena vrijednost. Tokom istraživanja autorica se uveliko oslanjala na radove Hivzije Hasandedića i drugih historicara. Iz njenih knjiga pored ostalog saznaju se i pojedinosti iz prelomnih historijskih događaja. Osim korištenja izvora iz arhivske građe i dostupne literature, autorica u knjizi prenosi i živu riječ brojnih kazivača iz gradova koji su tema knjige.

facebook

Slični članci

Back to top button