BiHDruštvo

U Travniku otvorena Izložba “Domovina u srcu”

U holu Centra za kulturu općine Travnik sinoć je otvorena izložba “Domovina u srcu”.

Izložba je otvorena u saradnji Fonda Memorijala Kantona Sarajevo  i II rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Domovina u srcu je dokumentarna izložba koja s bogatim sadržajem ilustrira razvoj i djelovanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine od srednjeg vijeka do savremenog doba.

Posjetioci će imati priliku do 21. jula pogledati izložbu te se dublje upoznati o važnost vojne historije BiH i njezinog uticaja na oblikovanje savremenog društva.

Izložba “Domovina u srcu” donosi jedinstvenu perspektivu historiografije bosanskohercegovačke države kroz militarnu prizmu. Na dvadesetak izloženih panoa prikazuje se historija Bosne i Hercegovine kroz vjekove, od povelje Kulina bana do današnjeg dana, predstavljajući najznačajnije dokumente i ključne datume u historiji BiH.

Uz otvaranje izložbe, najavljujemo i održavanje povijesnog časa u petak,21.07.2023. Na času će govoriti pripadnici Sedme muslimanske brigade s tog područja, koji će podijeliti svoja iskustva i znanje o važnim događajima i borbi koje su obilježile historiju Bosne i Hercegovine. Historijski čas pružit će rijetku priliku da se iz prve ruke čuju priče o hrabrosti i predanosti borbi za domovinu.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane i posjetitelje Travnika i okolnih područja da se pridruže ovom posebnom događaju i učestvuju u očuvanju i promovisanju bogate historijske baštine Bosne i Hercegovine.

Slični članci

Back to top button