HercegovinaJablanicaMagazinPrivredaVijestiZanimljivosti

Zašto je jablanička janjetina najpoznatija na svijetu

Na YouTube kanalu Gastro tražilica koji vodi hrvatski novinar Miroslav Mirković objavljen je video koji otkriva zašto je jablanička janjetina najpoznatija na svijetu.

“Tvrdi se da je janjetina dobra koliko i majstor. Neki su ipak više stava da je sve do podneblja, klime i preshrane, dok mi smatramo da je istina negdje na sredini”, započinje narator na snimku.

Govoreći o samoj Jablanici i asocijacijama koje se vežu za nju istaknuo Mirković je istaknuo da mnogi na pomen ovog mjesta prvo pomisle upravo na janjetinu. Napomenuo je da je to “tradicija” koja je započela 60ih godina prošlog stoljeća i da opstaje i danas.

U ovoj emisiji ekipa Gastro tražilice obišla je pašnjake na Blidinju gdje “sve počinje”. Navode da je jablaničke janjetine je cijeli proces ispaše, pripreme koja daje krajnji rezultat i čini kupca zadovoljnim.

Majstor roštilja Mirsad Kukić “otkrio je tajnu dobre janjetine” odnosno sve ono što čini proces pripreme, a zbog čega je prepoznatljiva.

“Najbitnije je da je janje mlado i da je njegova težina do 15 kilograma. Drveni ugalj bolje drži žar i temperaturu te je bolji izbor od direktne vatre. Janje je potrebno peći dva sata i tada bude najbolje”, pojasnio je.

Još jedna značajna karika u lancu je soljenje, a Kukić je pojasnio da ga je najbolje soliti kad se veže.

Mirković je potom na snimku isprobao pečenu janjetinu te kazao da prema njegovom mišljenju najbolju janjetinu možete isprobati upravo u Jablanici, ali i u Dalmaciji tačnije na otocima.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button