DruštvoHercegovinaVijesti

Kuća s bazenom umjesto ucrtane livade: Razlog blokade rada kamenoloma!?

U pripremi nastavka priče o kamenolomu u naselju Kuti – Livač kod Mostara, ekipa novinara je prethodnih dana posjetila lokaciju.

Tamo su primjetili kuću s bazenom koje u zvaničnoj dokumentaciji nema.

To ih je potaknulo na provjeru, te smo došli do saznanja da kuće i bazena zaista nema u zemljišno knjižnom izvadku, odnosno da uopće nisu ucrtani.



Na tom mjestu se kroz uvid u ZK, formalno vodi livada pete klase, no u stvarnosti se radi o vikend kući. Posjedovni list livade je na ime Tanje Ćorić (rođ. Lozo), a na ovoj adresi je prijavljen i predstavnik građanske inicijative Kuti, Branislav Ćorić.

Slika koju ćete vidjeti ispod je zvanični Izvod iz posjedovnog lista. Radi se o katastarkoj općini Kuti-Livač 1, parcela pod nazivom Čair, a u podacima o površini i načinu korištenja stoji: Livada 5. klase.



Ćorići su supružnici, a Branislav je državni službenik i, po informacijama dobro upućenih u cijelu problematiku, predvodnik pobune protiv rada kamenoloma. Ćorić, kažu naši izvori, ne živi u ovoj kući, već na drugoj adresi u Mostaru. No, adrese stanovanja posebna su priča. Na skoro svim skupovima uduženja pojavljuju se četiri osobe, za koje će biti interesantno provjeriti na kojoj “udaljenosti“ od kamenoloma žive.

Sada se otvara pitanje, kako je moguće biti borac protiv rada legalnog kamenoloma, a istovremeno posjedovati, vrlo moguće ilegalan objekt i jesu li po srijedi cijele priče zapravo privatni interesi.

Podsjetimo, nedavno je i novi nalaz vještaka geodetske struke potpuno demantovao tvrdnje udruženja koje blokira rad kamenoloma. Naime, Udruženje je svoj glavni argument temeljilo na, pokazaće se lažnoj tvrdnji da je kamenolom od naselja udaljen samo 137 metara. No, nalaz vještaka je pokazao da “najkraće odstojanje od stambenog objekta do pojasa eksploatacionog polja kamenoloma “Zukulja” iznosi cca 253,60 metara”.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Back to top button