DruštvoHercegovinaVijesti

ef. Dedović: Kako mogu jedni graditi, a drugi ne mogu?

U Mostaru je danas ponovo od trga Musala do nekadašnjeg Lakišića harema, u organizaciji Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) održana protestna šetnja protiv uzurpacije tog lokaliteta i, kako su naveli, nastavka nelegalne gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

Mostarski muftija, Salem ef.Dedović zahvalio se okupljenim vjernicima i građanima na tome što „ prepoznaju značaj iskazivanja građanskog demokratskog neslaganja sa nezakonitošću i nepravilnošću sa razlilčitim oblicima neciviliziranog nehumanističkog postupanja kojima se krše vjerska i ljudska prava“.

Treći protest

– Ovo je treći put da smo izašli. Izaći ćemo i 33. i 133. put. To je naše demokratsko pravo. Mi smo za civilizirani, napredni i uređeni Mostar i u kojem je komotno svima. Ovo naše okupljanje i protesti ne žele nikakvu destabilizaciju grada Mostara – rekao je ef.Dedović.

Svim normalnim, humanistički opredijeljenim građanima i narodima, nastavio je on, je u interesu da se Mostar razvija i da raste i da se u njemu stvara građanska međunacionalna i međuljudska kohezija i povjerenje.

– Ali, da bi to teklo svojim putem onda se moraju uvažavati prava svih naroda, građana svih konfesija. Ovo mi smatramo našim pravom i obavezom. Mi nismo protiv Hrvatskog narodnog kazališta ni protiv hrvatske kulture kao ni posebnih obilježja hrvatskog naroda u ovom gradu, ali jesmo za to da se uvažava i nas. Ovaj objekt gradi se nelegalno, mimo propisa i dozvola. Kako mogu jedni, a drugi ne mogu? Ako je ovo građevinsko zemljište grada, pod kojima uslovima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima je uskraćena? Kako je moguće? Ako je gradsko građevinsko zemljište , moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sistem rada Grada omogućene dozvole – rekao je mostarski muftija.

Poziv pravosuđu

Pozvao je nadležne sudske pravosudne organe da, kako je naveo, urade svoj dio posla u ovom predmetu.

– Pozivam da se ovo dovede na čistac da mi ne bi osjećali ovakvu neravnopravnost i diskriminaciju i dovođenje u ovakav podređen položaj – rekao je ef. Dedović.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button