Crna hronikaDruštvoHercegovinaVijesti

MUP HNK-a u protekloj godini od građana izuzeo 75 komada naoružanja

Posljednji tragični događaji u Srbiji i Bosni i Hercegovini, vezani za upotrebu vatrenog oružja maloljetnih osoba, otvorili su brojna pitanja u cijeloj regiji poput da li su zemlje regije preplavljene ilegalnim oružjem zaostalim iz posljednjeg rata i može li se to oružje predati policiji bez kaznenog odgovaranja.

Sve ilegalno oružje i eksplozivne naprave građani mogu predati u nadležnu policijsku upravu bez bilo kakvih sankcija – rekli su Feni iz Ministarstva unutarnjih poslova HHK.

Podsjetili su da je MUP, zajedno s UNDP-om, provodio te da još uvijek provodi akcije i kampanje vezane za ilegalno naoružanje.

Naveli su da evidenciju o oružju koje su predali građani vode druge agencije koje su uključene u program, naglasivši da je Uprava policije MUP-a HNK-a u protekloj 2022. godini od građana izuzela 75 komada naoružanja.

S druge strane, osoba može dobiti odobrenje za nošenje oružja ukoliko ima opravdan razlog, ukoliko pravosnažno nije osuđena za kaznena djela te ako ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno.

Postoji zakonom zadata procedura koju provodi Odjel za naoružanje u svakoj PU u kantonu, a prema kojoj je za dozvolu o nošenju oružja potrebno ispuniti Zahtjev za nabavu, zatim prikazati liječničko uvjerenje, potvrde o nekažnjavanju i vođenju kaznenog postupka.

Nakon toga slijedi provjera osobe na terenu – mjestu boravka te polaganje usmenog ispita i prakse sukladno Zakonu o naoružanju u HNK-u – pojašnjeno je iz MUP-a HNK-a.

U HNK je trenutno registrirano oko 21.863 komada naoružanja, pri čemu se misli na kratku cijev pištolj ili revolver, dugu cijev – lovačka puška, lovački karabin i kombiniranu lovačku pušku.

(Fena)

Slični članci

Back to top button