Crna hronikaDruštvoKonjicVijesti

ALARMANTNO: Nevidljivi ubica naroda doline Neretvice i Konjica 

Vjerovatno ste posljednjih mjeseci ili godina čuli za barem nekoliko osoba koje boluju od karcinoma, odnosno raka. Nažalost, ove zloćudne bolesti ne biraju i informacije o novooboljelim više ne doživljavamo kao izuzetak ili rijetkost.

 Saznanja o velikom broju oboljelih na području Buturović Polja i okoline, sredine u kojoj nije razvijena nijedna grana industrije povezana s povećanim rizikom od navedenih oboljenja, ponukala su nas da se 1. februara 2023. godine Javnoj ustanovi Dom zdravlja Konjic obratimo zahtjevom za pristup informacijama u vezi broja osoba oboljelih od karcinoma u mjesnim zajednicama Neretvica i Jasenik.

 Već 3. februara tekuće godine stiglo je Rješenje kojim nam je djelomično odobren pristup traženim informacijama i odgovor je potvrdio sumnje o dramatičnim brojkama.

 U periodu od početka 2019. godine do trenutka pisanja odgovora na naš upit (2. februar 2023. godine), odnosno u nešto više od četiri godine u Ambulanti Buturović Polje (+Solakova Kula i Džanići) evidentirano je čak 65 oboljenja od malignih bolesti, od čega 20 sa smrtnim ishodom.

 Napominjemo da se u evidenciji Ambulante Buturović Polje nalazi ukupno nešto više od 1.500 stanovnika.

 S navedenim rezultatima upoznali smo i stručnjake iz oblasti medicine kojima je već na prvu zanimljivo da, za razliku od cjelokupnog entiteta Federacija BiH, gdje dominira karcinom pluća, u našim krajevima dominantnu ulogu ima karcinom debelog crijeva.

 Posmatrano šire, u posljednje tri godine primjetan je trend povećanja broja oboljelih od karcinoma u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Konjic se u 2021. godini, s 45 slučajeva, nažalost pozicionirao na visoko treće mjesto sredina s najviše novootkrivenih karcinoma u našem kantonu, iza Mostara i Čapljine. Poređenja radi, Jablanica i Prozor imaju daleko manje slučajeva oboljenja od ovih zloćudnih bolesti.

 Prepuštamo da struka i nauka daju precizan sud i rado ćemo svim zainteresovanim stručnjacima ustupiti materijale na koje se referišemo, ali u najmanju ruku je čudno da mala sredina poput Buturović Polja/doline Neretvice pa i Konjica iz godine u godinu bilježi ovoliki broj teških oboljenja koja uzimaju naše nane, dede, očeve, majke, rodbinu i prijatelje.

 Ljudski život nema cijenu, objavljeno je na fb stranici buturovicpolje.

Slični članci

Back to top button