BiHCrna hronikaDruštvoVijesti

FUP: Uvodimo „Amber Alert“, ubrzavamo potrage za nestalom djecom

Saša Petrović je istražitelj Federalne uprave policije sa međunarodnim obrazovanjem i iskustvom. U razgovoru s njim saznali smo više o uvođenju sistema za potragu za nestalim licima ekvivalentnim onima koji su dali izvrsne rezultate u SAD. Naime, sistemi Amber Alert u traganju za nestalom i otetom djecom, Silver Alert pri potragama za odlutalim i nestalim starijim i dementnim osobama, te Blue Alert koji se aktivira u slučaju napada na policijske službenike skratiće vrijeme potrebno za reakciju u slučajevima nestanaka i otmica i povećaće šanse za uspjeh u potragama.

OBJAVI.BA: U toku je priprema inicijative kojom će se otvoriti put ka bržoj reakciji nadležnih organa u slučaju nestanka ili otmice djeteta. O čemu se konkretno radi?

PETROVIĆ: Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (MUP FBiH) su prije dvije godine učestvovali u kreiranju prednacrta Strategije za zaštitu djece u digitalnom okruženju. Sadašnji menadžment FMUP i Federalne uprave policije (FUP) je dao saglasnost da učestvujemo u inicijativi prema novoj vladi Federacije sa ciljem uspostavljanja našeg pandana Amber Alert sistemu koji funkcioniše u SAD. Osim toga, planiramo uspostaviti i kod nas uspostaviti ono što već godinama u SAD i nekim zemljama funkcioniše kao Blue Alert i Silver Alert

OBJAVI.BA: Na šta se sistemi koje ste naveli odnose?

PETROVIĆ: Amber sistem se primjenjuje na nestalu djecu, Silver sistem se koristi kad su u pitanju potrage za starijim osobama, dok je Blue sistem namijenjen kao pomoć u traganju za napadačima na policijske službenike. Veoma brzo će FUP ovu inicijativu predati ministru unutrašnjih poslova a ministar će je uputiti prema vladi sa ciljem uspostavljanja tog sistema na nivou FBiH. Još uvijek traje rasprava da li će se sistem uspostavljati na nivou ministarstva sigurnosti BiH pa da se primjenjuje na čitavoj teritoriji BiH, jer idealno bi bilo kada bismo imali jedinstven sistem u cijeloj državi ali svaki sistem koji bio bio uspostavljen biće sigurno korisniji od trenutnog načina potraga i predstavljaće napredak.

OBJAVI.BA: Kako će se novi sistem razlikovati od trenutnog načina potrage za nestalim osobama?

PETROVIĆ: I sada postoje uslovi za pokretanje potrage koje je potrebno ispuniti i mi u našoj inicijativi radimo na tome da se oni pojednostave i da se vrijeme potrebno za proceduru skrati. Nakon što to postignemo, odmah po prijavljivanju nestanka djeteta mi od roditelja pribavljamo pristanak za upotrebu ličnih podataka i fotografija, te pokrećemo proceduru alarmiranja brojnih partnerskih institucija, organizacija, preduzeća i medija. Planirano je potpisivanje ugovora i memoranduma o saradnji sa telekom-operaterima, televizijskim kućama, agencijama za oglašavanje, preduzećima nadležnim za ceste, tako da kad se desi nestanak djeteta, nakon što dobijemo odobrenje roditelja mi pokrećemo sistem i šaljemo informacije na cijeli niz adresa i dobijamo reakciju u smislu alarmiranja javnosti.

OBJAVI.BA: Šta to znači u praksi, šta će se nakon uvođenja „Amber sistema“ dešavati prilikom nestanka ili otmice djeteta?

PETROVIĆ: Konkretno, nakon što se aktivira „Amber sistem“ Facebook, Instagram i WhatsApp, a i druge aplikacije sa čijim kreatorima ćemo uspostaviti saradnju, npr. Viber, TikTok ili Snapchat automatski šalju svojim korisnicima informacije o nestalom djetetu lokalizirane i fokusirane na područje nestanka, mediji objavljuju informacije o nestanku, telekom-operateri šalju MMS poruke  svojim pretplatnicima, fotografije djeteta i drugi podaci se pojavljuju na reklamnim displejima oglašivačkih kompanija, Autoceste Federacije upozoravaju vozače da obrate pažnju… Svi ovi partneri će biti povezani na naš sistem koji se ažurira svakih šest sati ili češće po potrebi, sa informacijama koje se tiču opisa djeteta, njegove odjeće i obuće, ili zadnje lokacije na kojoj je primijećeno. Dakle, imamo momentalnu reakciju partnera u smislu alarmiranja javnosti o nestanku i sa uputama kako postupiti u slučaju da uočite nestalo dijete. Grupa eksperata iz naše zemlje upravo ovih dana će boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama na sastancima sa partnerskim agencijama kako bismo preuzeli njihova dobra iskustva i izbjegli mogućnost da učinimo neke greške.

OBJAVI.BA: Na kakve greške mislite, kakva su negativna iskustva u primjeni ovog sistema u SAD i drugdje?

PETROVIĆ: Naprimjer, ukoliko se ovaj sistem prečesto koristi ljudi izgube osjećaj za njegovu važnost, postanu imuni i o tome ćemo morati voditi računa. Zatim, prečesto korištenje dovodi i opterećenja resursa koji nisu neograničeni. Naravno, prvo ćemo provesti testnu fazu ali imamo iskustva država u kojima je ovaj sistem već uspostavljen i ne trebamo ništa izmišljati nego samo primijeniti rješenja koja su drugdje već dala rezultate. Nismo svemogući, sigurno ćemo i mi imati poteškoća u funkcionisanju sistema ali maksimalno ćemo primijeniti iskustva drugih, a otvoreni smo i za sve prijedloge i sugestije svih koji se ovaj proces tiče. Spasimo li makar jedan život novim sistemom svi naši napori će biti vrijedni i njegovo uspostavljanje će biti opravdano.

OBJAVI.BA: Kad bi moglo doći do primjene ovih sistema?

PETROVIĆ: Ukoliko se svi potrude vjerujem kako bi ovaj sistem mogao biti u testnoj fazi već u roku od šest mjeseci. Nisu potrebne velike izmjene legislative, možda jedino u vezi zaštite ličnih podataka, ali rekao bih kako se sve može uklopiti u sadašnja zakonska rješenja. Svemu prethode detaljne analize, imaćemo testnu fazu da se uvjerimo kako sve funkcioniše jer tuđa rješenja nije moguće samo prepisati, potrebno ih je prilagoditi našim mogućnostima, našoj strukturi države i našim okolnostima.

OBJAVI.BA: Dakle, očekujemo da će se uskoro značajno ubrzati postupanje u slučajevima nestanka djece i starijih osoba, kao i napada na policijske službenike?

PETROVIĆ: Tako je. Da rezimiramo proces: roditelj prijavljuje nestanak, inspektor zaprima prijavu o nestanku i pristanak na korištenje ličnih podataka u potrazi, ispunjava elektronski obrazac povezan sa našom bazom podataka i brine se da su ispunjene pretpostavke za aktiviranje sistema potrage, nakon toga se elektronski aktiviraju linkovi prema našim partnerima i javnost dobija informacije o nestanku putem mobilnih telefona, računara, televizije, reklamnih displeja… Sve ovo traje jako kratko, faktički sav posao zahtijeva popunjavanje prijave i elektronsku aktivaciju protokola. Riječ je o sistemu koji provjereno funkcioniše i, ponavljam, ako sa njim spasimo makar jedan život svi napori na njegovom uvođenju će se isplatiti.

Objavi.ba

Slični članci

Back to top button