DruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaVijesti

Mušić: Nove vlade HNK nema do polovine jula

“Dva HDZ-a imaju 14 ruku. Mi i NES imamo 8 zastupnika. Mislim da je to kvalitetna većina za pravljenje stabilne vlade. Sve ostalo je nešto što je “vrlo zanimljivo”. Vidimo nastojanje da se Bošnjaci u Hercegovini ne ponašaju s nacionalnom odgovornošću”.

Kako god da budu tekli pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ona se neće moći formirati do sredine jula, kaže za Politicki.ba Edin Mušić, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije. 

Ova partija u Skupštini HNK ima sedam poslanika. 

Džafer Alić, koji je po zaključku tog tijela dopredsjedavajući, na hadžu je. Dok se on ne vrati, prema Poslovniku o radu, nemoguće je zakazati sjednicu Skupštine na kojoj bi se izabrala nova vlada. 

No, pitanje je da li će se ispoštovati Poslovnik. 

Prema trenutnom političkom raspoloženju, HDZ BiH je bliži formiranju vlade sa SDP-om. 

To je u više navrata tokom prošlosedmičnog gostovanja na RTV “HB” rekao i Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ HNK. 

On je tada optužio SDA za dugogodišnje blokade nekih bitnih odluka, među kojima je istakao donošenje zakona o državnoj službi HNK. Rekao je i da neki od ministara iz aktuelnog saziva Vlade HNK, iz redova SDA, nikada nisu uputili nikakav zakonski prijedlog prema Skupštini. 

I on je, kao i čelnik KO SDP HNK Ismet Lulić iznio nadu da bi vladu u kojoj bi bila tri Bošnjaka i 14 zastupnika dva HDZ-a (HDZ BiH i HDZ 1990 imaju ukupno 14 zastupnika) podržala Hrvatska republikanska stranka Slavena Raguža. 

On se o toj ideji još nije izjasnio. 

Mušić za Politicki.ba kaže da to jeste i realni odraz raspoloženja HDZ BiH. 

“To nije neka novost. 

Šta HDZ BiH stvarno misli o Bošnjacima jasno se vidi po ponašanju u Čapljini i Stocu gdje u rukovodstvu skupština nema pripadnika našeg naroda. I to svi vide, uključujući i OHR i OSCE i prave se da problema nema”, kaže Mušić. 

On ponavlja stav iz saopćenja KO SDA HNK da se o paritetu za formiranje nove vlade HNK neće pregovarati.

Mušić nije želio govoriti o tome da li je uključivanje čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, SDP BiH Nermina Nikšića, pa i Elmedina Konakovića iz NiP-a usmjereno na stabiliziranje bloka SDP – NiP u HNK, te lobiranje prema dva zastupnika Demokratske fronte. 

Kaže da se “svašta priča” uključujući i da NiP HNK nije spreman bezglavo ući u vladu u kojoj bi sjedilo 7 ministara koje bi delegirala dva HDZ-a i 5 iz bošnjačke kvote. 

“SDP je “svojeglav” u provođenju onoga što zovu “duh federalne matrice” i spremni su ponijeti rizik nacionalnog ulaska u vladu. Sve zavisi od sarajevskog pritiska Nikšića i Konakovića. Ali mislim da neće uspjeti”, kaže Mušić dalje.

Prenosi i da HDZ BiH ima dosta ozbiljnih poteškoća “unutar ‘H’ bloka” jer tinja nezadovoljstvo kadrova koji su radili do sada, a bit će svi odstranjeni novom, mladom ekipom za koju mnogi ni ne znaju ko su.

“Dva HDZ-a imaju 14 ruku. Mi i NES imamo 8 zastupnika. Mislim da je to kvalitetna većina za pravljenje stabilne vlade. Sve ostalo je nešto što je “vrlo zanimljivo”. Vidimo nastojanje da se Bošnjaci u Hercegovini ne ponašaju s nacionalnom odgovornošću”, kaže predsjednik KO SDA HNK.

Upitan šta ako Čović uspije formirati vladu po svom ukusu i izbaci SDA i NES, da li će se SDA povući i iz Gradskog vijeća Mostara, Mušić ne želi preciznije odgovoriti.

“To bi bilo novo stanje. Vidjet ćemo. SDA je rekla jucer sve svojim stavom i to je to!

SDA će sigurno povući poteze koji će ukazati na ukupno stanje i položaj Bošnjaka i mislim da imamo dosta tema koje bi bile obrađene u toj fazi. U detalje ne bih ulazio”, kaže Mušić za Politicki.ba.

Slični članci

Back to top button