BiHDruštvoPolitikaVijesti

Delegacija EU reagovala na užasavajuću izjavu ratnog zločinca Darija Kordića

“Sramotna izjava Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata od 1992. do 1995. godine pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema svima koje su ubile snage koje je on predvodio tih godina”, saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz Delegacije EU u BiH naglašavaju kako su ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio zatvoren iscrpno dokumentovani i dokazani na sudu.

“To su utvrđene činjenice. Umjesto da razmišlja o životima koje je svojim djelima uništio i posljedicama koje trpe porodice njegovih žrtava, on je odlučio dati nečuvene komentare koji glorifikuju njegove postupke i produbljuju traumu svih onih koji su pogođeni ratom”, istakli su.

Dodali su kako takvi komentari drže Bosnu i Hercegovinu zarobljenu u prošlosti i trebaju ih u potpunosti osuditi svi koji se zalažu za istinu, pravdu i istinsko pomirenje.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije. Između ostalog, danas su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pisali Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove.

(N1)

Slični članci

Back to top button