BiHPolitika

Čović, Nikšić i Dodik formirali tim za pripremu izmjena Izbornog zakona, rok šest mjeseci

Delegacije stranaka koje formiraju vlast na državnom nivou dogovorile su danas u Mostaru da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine što je dio koalicionog dogovora, ali i zadatak koji je međunarodna zajednica ostavila domaćim političarima. Nakon sastanka su se medijima obratili predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i SNSD-a Milorad Dodik.

Čović je pohvalio intezitet rada koalicionih partnera na državnom nivou i rad Vijeća ministara BiH. Čini mi se, kazao je, uz više ili manje problema koji ponekad iskrsnu, “to ide dobro kada je u pitanju Vijeće ministara”.

– Danas smo odredili po jednu osobu koja bi trebala pripremiti plan za izmjenu Izbornog zakona i da odredimo koncept i način rada, te ljude koji će na tome raditi. Tu će sa naći i rad CIK-a, da se unaprijedi rad izbornog sistema i provođenje izbora, ali će se naći i druge teme da se riješe kroz izmjenu Izbornog zakona, što je naša obaveza u šest mjeseci nakon uspostave vijesti to donijeti. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Dizdar ispred SDP-a, Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a, da to pripreme i da to razmijenimo sa partnerima iz međunarodne zajednice.

Dotakli smo se i drugih tema u vezi interkonekcija.Budemo li na ovaj način radili i dalje, ne vidim razlog da sa čitavim paketom mjera idemo istovremeno prema Evropskoj uniji – kazao je Dragan Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić osvrnuo se na današnju sjednicu Vlade Federacije.

– Bila je hitna sjednica i već se pokazuje nova atmosfera. Moram reći da sve što je bilo na sjednici je jednoglasno usvojeno- istakao je Nikšić.

Dodao je kako predstoji nastavak na putu reformi kao i poboljšanje odnosa u Federaciji ali i da misli “da smo na dobrom putu”.

– Ima jedna fina energija i sinergija. Učimo se još uvijek jedni na druge. Uspostavljamo porušene mostove povjerenja i kako dani prolaze, osjetim, da je sve kvalitetnije i bolje – poručio je lider SDP.

Pedsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio zadovoljstvo partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama “Trojke” kazavši da žele da nastave sa praksom mjesečnih sastanaka lidera ove koalicije.

– Ovo je potpuno drugačije od onog što smo imali ranije, kada je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce i onda se uzvraćalo. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom na nivou BiH- naglasio je Dodik.

On je napomenuo kako se uskoro očekuje sastanaka entitetskih vlada i da je zbog toga isto zadovoljan.

Faktor

Slični članci

Back to top button