BiHKonjicSport

Evo kako Husref Musemić i FK Igman mogu ostati u Premijer ligi BiH

Premijer liga Bosne i Hercegovine ima jednu od najuzbudljivijih i neizvjesnijih sezona u posljednjih nekoliko godina. 

Tu se ne misli na borbu za prvaka, koja je bila riješena još prije nekoliko sedmica, a matematički u 29. kolu, kada je FK Zrinjski pobijedio FK Posušje. 

Vode se velike bitke na oba kraja tabele. Borba za Europu je interesantna na svoj način, ali fokus treba biti i na donjem domu.

U borbi za opstanak se nalaze FK Leotar, FK Tuzla City, FK Posušje, FK Sloboda, FK Sloga, te FK Igman Konjic, kojeg s klupe predvodi legendarni trener Husref Musemić

Ovo je veliki broj ekipa od kojih će dvije morati u donji dom bh. fudbala. Ovo su njihove šanse za ostanak u elitnom rangu. 

FK Leotar

Ekipa iz Trebinja je posljednja na tabeli, ali je dobila veliki vjetar u leđa velikom pobjedom nad FK Tuzla City u posljednjem kolu. 

Ipak, treba svakako reći kako je ova pobjeda došla uz veliku kontroverzu na terenu. Upitan je bio drugi pogodak FK Leotar, te generalno suđenje arbitra Matea Muse. Ipak, to je sada iza ekipe iz Trebinja, jer su njima tri boda upisana

Nadati se za bodove protiv nadmoćnog Zrinjskog i Širokog Brijega, kojima će ti bodovi potencijalno značiti nastup u Europi, je jako teško. Može se reći da je Leotar u najtežoj situaciji za opstanak, uz naredni tim na tabeli. 

32. kolo: FK Zrinjski – FK Leotar 
33. kolo: FK Leotar – FK Široki Brijeg

FK Tuzla City

Ekipa iz Siminog Hana je (opravdano) nezadovoljna sa suđenjem na prethodnoj utakmici, ali njihova računica je još uvijek jasna – moraju doći do barem četiri boda u posljednje dvije utakmice kako bi ostali u našoj prvoj ligi. 

Izabranici Miljenka Bošnjakovića do kraja sezone imaju utakmicu s Igmanom u gostima, te su domaćini Zrinjskom. Pomaže im činjenica da je FK Zrinjski već uveliko osigurao prvo mjesto, ali to ne znači da će to biti jednostavna utakmica – naprotiv, igrači FK Tuzla City će se morati namučiti da dođu i do jednog boda u ovim mečevima. 

Četiri boda iz dvije utakmice bi, uz pozitivne rezultate na drugim terenima, značile opstanak za ekipu iz Siminog Hana. Doći do tih bodova, ipak, će biti jako težak zadatak

32. kolo: FK Igman Konjic – FK Tuzla City
33. kolo: FK Tuzla City – FK Zrinjski

FK Sloboda

Nevjerovatna situacija za ekipu iz Tuzle. Oni su uspjeli pobjeći iz opasne zone nevjerovatnom pobjedom nad FK Široki Brijeg, ali to ne znači da su sigurni – ni blizu tome. Oni imaju samo bod više od FK Leotar i FK Tuzla City. 

Iako se može reći kako imaju lakši raspored, samom činjenicom da ne igraju protiv FK Zrinjski, ovo će biti grčevita borba za opstanak za FK Sloboda. Njih u posljednja dva kola očekuje gostovanje FK Borac i dolazak FK Željezničar na Tušanj. Borac, srećom po Tuzlake, bodove ne treba, s obzirom na to da su oni osigurali drugo mjesto, ali će Želji bodovi sigurno biti potrebni. 

Ipak, i za njih je računica jasna. Pod hitno im treba pobjeda nad Borcem, i uz pozitivne rezultate na drugim premijerligaškim terenima, ovaj klub će i naredne sezone igrati prvu ligu. Za tu činjenicu najviše mogu zahvaliti Emiru Jusiću, koji je postigao pogodak u posljednjim minutama meča protiv FK Široki Brijeg. 

32. kolo: FK Borac – FK Sloboda
33. kolo: FK Sloboda – FK Željezničar

FK Posušje 

FK Posušje već u narednom kolu može osigurati sigurnost u elitnom rangu našeg fudbala. Oni su pobjedom nad FK Borac uspjeli doći na tri boda prednosti od ‘davljenika’, pa tako mogu ugodno ući u posljednja dva kola.

Ipak, još uvijek nisu osigurali opstanak. Očekuje ih pakleno gostovanje na Grbavici, gdje će FK Željezničar imati veliku podršku svojih navijača, koji su još pod impresijom fantastičnog remija u sarajevskom derbiju. A onda na Mokri Dolac dolazi FK Velež, koji bi u tom trenutku možda hitno trebao bodove za odlazak u Europu. 

Svakako je da se nalaze u odličnoj poziciji, ali ne treba to uzimati zdravo za gotovo. Dok se bodovima na Grbavici teško mogu nadati, za Posušje ostaje domaći stadion u posljednjem kolu i samopouzdanje koje su dobili pobjedom nad Borcem. 

32. kolo: FK Željezničar – FK Posušje
33. kolo: FK Posušje – FK Velež

FK Sloga 

Sloga je odradila najteži dio svog preostalog rasporeda, ali to nije bilo uspješno. Oni su izgubili 3:1 na domaćem terenu od aktuelnog i budućeg prvaka Bosne i Hercegovine, FK Zrinjski. Ipak, još uvijek su u dobroj poziciji da ostanu u ligi, čak i sa iznenađujućim pobjedama Slobode, Leotara i Posušja. 

Istini za volju, njihov raspored nije nimalo bezazlen. Oni gostuju FK Široki Brijeg i u posljednjem kolu dočekuju FK Borac. Nije nemoguće da Sloga ostane na ovih 34 boda do kraja sezone. 

Međutim, teško je vjerovati da će sve ekipe ispod njih doći do broja bodova kojim bi preskočili ekipu iz Doboja. Oni već sada mogu slaviti opstanak, a sve što im je potrebno jeste da drugi rezultati idu u njihovu korist, što je realno da će se desiti

32. kolo: FK Široki Brijeg – FK Sloga
33. kolo: FK Sloga – FK Borac

FK Igman Konjic 

Ekipa koju s klupe predvodi Husref Musemić ima naizgled lagan, a potencijalno jako težak zadatak. Njima je, matematički, potrebna jedna pobjeda do kraja sezone kako bi osigurali opstanak. Problem je u tome što su im igraju dvije teške utakmice do kraja sezone. 

Tehnički, FK Igman može ostati u ligi i s jednim bodovom u preostale dvije utakmice, ali tada bi zavisili od drugih rezultata. U svakom slučaju dočekuju FK Tuzla City, a u posljednjem kolu gostuju na Koševu kod FK Sarajevo. 

Najrealnije za Igman je da bodove sigurnosti traže protiv FK Tuzla City, posebno jer je Sarajevo u borbi za Evropu. Remi protiv Veleža ih je stavio u dobru poziciju, a sada to treba potvrditi izvedbom protiv ekipe iz Siminog Hana. Pred Husrefom Musemićem i ekipom Igmana je težak zadatak, ali im pomaže pozicija u kojoj se nalaze

32. kolo: FK Igman Konjic – FK Tuzla City
33. kolo: FK Sarajevo – FK Igman Konjic

Slični članci

Back to top button