BiHDruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

SEDMODNEVNA OBUKA Pripadnicima spasilačke GSS Prenj Konjic uručeni certifikati

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BIH, uspješno je realiziralo projekat sedmodnevne edukacije o potrazi i spašavanju u urbanim sredinama.

Na završnoj ceremoniji održanoj jučer u Parlamentarnoj skupštini BIH učesnicima obuke uručeni se certifikati. Certifikate za 60 polaznika obuke uručili su koordinator TIKA-e u BIH, Erdinč Isik, ambasador R Turske u BIH, Sadik Babur Girgin i pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje, Samir Agić.

Predmetnu obuku uspješno su položili i četiri pripadnika Gorske službe spašavanja “Prenj” iz Konjica: Almir Karkelja, Edi Balić, Danko Dangubić i Dino Mešukić.

-Odvojeno su vježbali spasioci i medicinski timovi svako na svom polju. Zadnji dan obuke je izvršena i zajednička vježba svih jedinica na pronalasku, ulasku, zbrinjavanju i izvlačenju unesrećenih gdje je pokazano naučeno u prethodnim danima. Naši pripadnici su izuzetno zadovoljni viđenim i naučenim i GSS PRENJ je dobio poziv za naredne USAR obuke za nove članove i naprednu obuku za one koji su prošli ovu obuku. Sretni smo i ponosni da Grad Konjic kroz GSS PRENJ ima 4 obučena i certifikovana spasioca koji su znanje i certifikate o položenoj obuci dobili od strane najjačih USAR instruktora na svijetu iz Republike Turske. Zahvaljujemo se organizaciji TIKA i savezu gorskih službi spašavanja GSSuBiH  na pozivu za učešće u ovoj prestižnoj obuci. – saopćeno je iz GSS Prenj Konjic.

Veći dio polaznika obuke bili su učesnici u misiji spašavanja zemljotresom pogođenim područjima u Republici Turskoj i razmjenjena su iskustva koja su od izuzetnog značaja.

Slični članci

Back to top button