BiHPolitikaVijesti

“Skup patriota i građana BiH”: Političkim sredstvima braniti BiH i njen suverenitet

foto: preporod.info

Savez udruženja boraca Patriotske lige Bosne i Hercegovine, s drugim boračkim udruženjima nastalim u vremenima pred agresiju na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, danas je u multimedijalnoj sali JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo organizirao “Skup patriota i građana BiH”.

General Sulejman Vranj, predsjednik Patriotske lige Bosne i Hercegovine, podsjetio je da su prije nešto više od 31 godinu patrioti, građani Bosne i Hercegovine, započeli borbu za nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelokupnost svoje domovine i da ta borba traje i danas.

– Oduprli smo se zlu i izborili smo se za slobodu i svoja, kakva takva, prava. Doživjeli smo klasičnu agresiju, koja je imala radikalan cilj. Potpisan je Dejtonski sporazum, ali je agresija nastavljena i danas političkim sredstvima. Naše današnje okupljanje je usmjereno u pravcu odupiranja tome – kazao je Vranj u svom obraćanju prisutnim.

Na skupu su o budućnosti Bosne i Hercegovine, kroz prizmu aktuelne, političko-sigurnosne situacije, odnosno o budućnosti Bosne i Hercegovine u aktuelnom historijsko-političkom kontekstu, govorili Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Šemsudin Mehmedović, član Parlamenta BiH, Selmo Cikotić, bivši ministar sigurnosti BiH, Senadin Lavić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Milan Dunović, član Parlamenta BiH i Bojan Šošić, član Asocijacije krug 99.

Na novinarsko pitanje o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih izjava Milorada Dodika, Komšić je izjavio da “nikada ne treba potcjenjivati Dodika i ono što govori, jer on sve što govori zaista i misli, pitanje je samo hoće li mu se u jednom trenutku stvoriti okolnosti da to realizuje”.

– Ovaj put Dodik ide na jednu vrstu pritiska, misleći ozbiljno, ne bi li mu se izašlo susret i ušlo u pregovore oko državne imovine, jer to je ono što ga sad ‘žulja’, što mu treba, nedostaje mu novca, uskraćena su velika sredstva RS-u od strane Evropske unije. Dodik jednostavno kroz ovaj nastup želi isposlovati da se s njim uđe u pregovore i da on malo smiri retoriku, s tim da će se time pomoći da on dođe stepenicu više ka konačnom cilju.

Nemam nikakvih dilema da Dodik zaista misli otcijepiti dio BiH, pa čak i pripojiti Srbiji. Druga je stvar hoće li on u tome uspjeti, a hoće li uspjeti, zavisi o nama i to tako da se kanališe jedna vrsta pritiska prema institucijama BiH koje su zadužene da te stvari preveniraju i spriječe – mišljenja je Komšić.

S obzirom na to da je Dodik ponovo negirao genocid, Komšić je kazao da je to stvar pravosuđa, odnosno glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića. 

Mehmedović je naglasio da se, i nakon 31 godinu, političke prilike u Bosni i Hercegovini nisu značajno promijenile, osim što smo mnogo svjesniji opstojnosti Bosne i Hercegovine kao države, i što smo spremniji da “dočekamo sve fašistoidne politike, prije svega od naših susjeda, koji preko političkih satelita u našoj zemlji pokušavaju da nam otmu državu iz naših ruku”.

– Pokušavaju da nam otmu opstojnost, da nas kao naroda nestane s ovih prostora. Prema tome, danas smo razmijenili mišljenja, analizirali političku situaciju i sigurnosnu situaciju građana naše zemlje, s težištem na onima koji trenutno žive u manjem entitetu – naveo je Mehmedović.

Dodao je da se od političke agresije možemo odbraniti političkim sredstvima.

– Ima mnogo načina, danas smo čuli mnogo ideja u tom pogledu – kazao je Mehmedović.

Dunović je naveo da, kao i prije 31 godinu, svjedočimo istim događajima, kao što su napuštanje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od određenog broja ljudi, kao i secesionističke politike.

S tim u vezi, današnji skup je ocijenio važnim kako bi se pokazalo da u Bosni i Hercegovini ima onih koji razumiju situaciju u kojoj se nalazimo i koji su spremni, na miran način, braniti Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet.

– U Bosni i Hercegovini nije uvijek najveći problem vanjski neprijatelj. Krucijalni problem su unutrašnji neprijatelji, političke snage koje rade protiv državotvornosti. Važno je da ne dozvolim da narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine može proći nekažnjeno – potcrtao je Dunović.

Sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini Cikotić je ocijenio “još uvijek stabilnom”, istaknuvši da postoji mnogo razloga za oprez.

– Ni ponašanje aktera međunarodne zajednice, koji su uvijek bili konstruktivni i doprinosili miru, nije više jasno razumljivo. Domaći akteri su razjedinjeni, pogotovo probosanske ili probošnjačke snage. Borba za vlast je postala znatno bitnija od borbe za interes naroda i države i mislim da je u ovom trenutku jako potrebno jedinstvo, konstruktivnost, odgovornost. Bitno je razumjeti da suštinu stabilnosti, sigurnosti i mira u našoj zemlji garantuju državotvorne patriotske snage Bosne i Hercegovine, nikakve međunarodne snage, nikakvi međunarodni akteri, iako razumijemo da nam je saradnja sa strateškim partnerima, s međunarodnom zajednicom od ključnog značaja – mišljenja je Cikotić.

Kako je naglašeno na skupu, na ovaj način se šalje “snažna poruka protivnicima međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine da patrioti i građani BiH čvrsto i jedinstveno stoje na njenom braniku i da neće dozvoliti ostvarenje bilo kakvih ciljeva iz 90-ih”.

(Preporod.info)

Slični članci

Back to top button