HercegovinaVijesti

Cesta od 938 miliona KM povezat će Mostar s Hrvatskom preko zapadne Hercegovine

Od Mostara preko Širokog Brijega i Gruda do Republike Hrvatske gradit će se brza moderna cesta s četiri trake od 938 miliona KM koja će se s jedne strane povezati s autocestom na Koridoru 5C, a s druge strane s mrežom cesta u Hrvatskoj.

Izgradnja ove saobraćajnice od 60 kilometara dužine je izuzetno važan kapitalni projekt koji će u potpunosti promijeniti sliku saobraćajne infrastrukture na jugu naše zemlje, te otvoriti mnogo prostora za razvoj turizma i privrede u BiH.

Investicija od 938 miliona KM

Da se uveliko radi na pripremi za izgradnju nove saobraćajnice od Mostara preko zapadne Hercegovine do Evropske unije za Klix.ba je potvrđeno iz JP Autoceste Federacije BiH koje je i nositelj ovog projekta.

“Brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske, počinje od petlje Mostar-sjever na Koridoru 5C, u blizini naselja Kutilivač, prolazi područjem grada Mostara, gdje se u blizini mjesta Polog nastavlja područjem zapadnohercegovačkog kantona, odnosno grada Široki Brijeg i općine Grude i završava na području Sovića, odnosno postojećeg graničnog prijelaza Gorica”, pojasnili su nam iz JP Autoceste FBiH.

Naglasili su da ukupna dužina brze ceste Mostar sjever – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske iznosi 60,7 kilometara, a da je njena ukupna procijenjena vrijednost 938 miliona KM, te da će biti podijeljena u dvije dionice.

Prva dionica Mostar sjever – Polog je dužine 20,3 kilometra, dok je druga dionica Polog – granica Republike Hrvatske duga 40,4 kilometra.

Završen glavni projekt

“Trenutno je završen glavni projekt dionice brze ceste Polog – granica Hrvatske, prema kojem je vrijednost izgradnje te dionice 476 miliona KM”, kazali su za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Izgradnja brze ceste, kako ističu, izvodit će u fazama, pri čemu je prva faza izgradnja dijela brze ceste Podledinac – Grude Istok duga 6,5 kilometara, koji pripada dionici Polog – granica RH.

“Izvođač radova će biti izabran putem konkursa, a rok definiran kroz tendersku dokumentaciju”, naglasili su iz JP Autoceste BiH.

Veliki značaj

Izgradnja nove moderne saobraćajnice je, kako ističu, od velikog značaja za mnoge segmente života u BiH, a prvenstveno je važna za razvoj kompletnog područja kroz koji prolazi ali i šire.

Osim bržeg prijevoza ljudi, nova cesta će zbog činjenice da će se povezati s jedne strane s autocestom na Koridoru VC, a s druge s mrežom cesta u Hrvatskoj, značiti i otvaranje novih perspektiva domaćim privrednicima, ulaganja u privredne djelatnosti, bržu razmjenu roba i kapitala, tržišnu konkurentnost i jednake šanse svima.

Trenutno nije poznat okvirni datum početka radova, kao ni planirani rok završetka ove ceste s obzirom da tek treba biti raspisan tender.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button