DruštvoHercegovinaNVOVijesti

Kada ćete raskinuti koncesioni ugovor za gradnju mHE na Bunskim kanalima?

Povodom Dana planete Zemlje, neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ pita nadležno Ministarstvo privrede HNK i Vladu HNK kada će raskinuti koncesioni ugovor za gradnju mHE na Bunskim kanalima i na taj način donesu odluku u skladu sa Prostornim planom Grada Mostara kao i Prostornim planom više razine tj. kantona.

Saopštenje za javnost donosimo u nastavku:

„Simbolično koristimo ovu priliku da apelujemo na resorno ministarstvo i Vladu HNK da konačno raskinu koncesioni ugovor za mHE na Bunskim kanalima. Samim tim što su iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara izbrisane 2 mHE na Bunskim kanalima I što je taj Prostorni plan sada usklađen sa Prostornim planom više razine tj. kantona, stvoreni su zakonski uvjeti za raskid koncesionog ugovora. Upravo zbog toga smo se obratili svim zastupnicima u Skupštini HNK, nakon čega je u Skupštini HNK pokrenuta inicijativa za raskid koncesionog ugovora.

Iskreno se nadamo kako nećemo dugo čekati da Vlada HNK, odnosno resorno ministarstvo, u skupštinsku proceduru upute informaciju o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji za 2022. godinu te da ista neće postati kamen spoticanja već će ishoditi raskidom koncesionog ugovora. Krajnje je vrijeme da se Bunski kanali trajno zaštite od bilo kakve gradnje“, navode predstavnici neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

(AbrašMEDIA)

Slični članci

Back to top button