BiHPolitika

Propao poziv Lende za sastanak, nisu se odazvali Nikšić i Čović

Sastanak koji je danas trebao biti održan na raniji poziv potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende sa liderima Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Socijaldemokratke patrije s izabranim rukovodstvom Federacije BiH, neće biti održan zbog nedolaska Nikšića i Čovića.

Naime, sastanku su se odazvali samo Bakir Izetbebegović, predsjednik SDA i inicijator sastanka.

Podsjetimo, u ranijem pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo je naveo da im se obraća povodom činjenice da je 6. aprila istekao Ustavom Federacije BiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade Federacije BiH. Istaknuo je i činjenicu da su dijalog i kompromis jedino moguće rješenje.

Dragan Čović je još ranije izjavio kako su razgovori o Federalnoj vladi završeni i ona samo treba biti potvrđena, te da se neće odazvati ovome pozivu.

Bradara: Neću prisustvovati sastanku, ispunila sam svoje obaveze

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara izjavila je da neće prisustvovati današnjem sastanku koji je sazvao potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Istakla je da je ona ispunila obaveze u vezi formiranja Vlade FBiH te da još jednom poziva i potpredsjednika Lendu da i on ispuni svoju ustavnu obavezu.

Nikšić odbio poziv

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nije se odazvao pozivu potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, a jutros se tim povodom oglasio i putem svog Facebook naloga.

“Razumijem da je nekima teško shvatiti da izabrani funkcioneri SDP-a pregovaraju i donose odluke, uzimajući u obzir Program partije, te odluke organa SDP BiH. Naravno da predsjednik SDP-a osigurava provođenje tih politika i odluka, kao što je normalno da ljudi, koji su u ime SDP-a izabrani u izvršnu vlast, nisu ničije lutke na koncu”, napisao je.

Nikšić je naveo da oni pregovaraju samostalno u okviru Programa SDP-a i odluka partijskih organa, te samostalno provode politike u skladu sa svojim nadležnostima koje im daje Ustav i zakon.

“Ukoliko je gospodin Lendo shvatio da nije ispravno da zloupotrebom položaja odugovlači nešto što je neminovno, siguran sam da će rukovodstvo Federacije BiH, gospođa Lidija Bradara i gospodin Igor Stojanović, biti više nego spremni da zakažu novu sjednicu, na kojoj će imenovati Vladu Federacije BiH. Mi smo odlučni da sa našim koalicionim partnerima Federaciju povedemo reformskim putem za dobrobit građana.”

Ističe “kako Bakir Izetbegović jako dobro zna da on, za razliku od nekih političara, stoji iza onoga što obeća i potpiše.”

“SDP se opredijelila za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavljanju nove koalicije, u kojoj bi bio i SDP, jeste nepotrebno gubljenje dragocjenog vremena”, zaključio je Nikšić.

BHRT

Slični članci

Back to top button