BiHDruštvoSmrtovnice

Na današnji dan rođen Džemal Bijedić

Na današnji dan u Mostaru je rođen Džemal Bijedić. U Mostaru je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice i završio gimnaziju, a potom upisao studij prava na Univerzitetu u Beogradu.

Drugi svjetski rat ga je zatekao u Mostaru, gdje su ga vlasti NDH uhapsile i mjesec dana je proveo u zatvoru, nakon čega je djelovao u ilegali. Organizovao je ilegalni partijski rad, odlazak dobrovoljaca u partizanske jedinice na slobodnu teritoriju, da bi sredinom 1942. godine i sam napustio Mostar. Boravio je kratko na Igmanu, a potom došao u Sarajevo.

Nakon Sarajeva je kao borac Šeste istočnobosanske brigade prošao velike bitke, uključujući i Sutjesku. Iz Drugog svjetskog rata Džemal Bijedić je izašao sa činom majora Jugoslovenske armije, a zatim obavljao niz odgovornih dužnosti u novoj državi.

Počeo je u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a potom je bio i generalni sekretar Vlade. Prije nego je 1971. godine imenovan za predsjednika Savezne vlade, bio je predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine.

Koliko je snažno afirmirao BiH tokom diskusija o ustavnim amandmanima krajem 1960-ih i 1970-ih godina, i koliki je značaj davao BiH svjedoče riječi srbijanskog predsjednika Skupštine Draže Markovića, prilikom jedne posjete Sarajevu. On je u svoj dnevnik zapisao kako su mu Bosanci i Džemal Bijedić priredili takav prijem kao da se radi o susjednoj državi, a ne republici koja je u istoj državi.

Bio je jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita. Bijedić je 18. januara 1977., nakon što je ispratio Tita na put u Libiju, poletio za Sarajevo, gdje se održavala sjednica Centralnog komiteta Saveza komunista BiH. Tog dana je sa suprugom Razijom i saradnicima, poginuo u avionskoj nesreći na brdu Inač kod Kreševa.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Back to top button