DruštvoHercegovina

Konferencijom o položaju Roma u HNK-u obilježen Svjetski dan Roma

Stručni tim Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) za nadzor i provedbu Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u HNK, u saradnji i uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirao je danas u Hotelu Mostar konferenciju pod nazivom ”Lokalni akcioni plan za poboljšanje položaja Roma u HNK 2021.-2024. – Iskustva, potrebe, izazovi i unapređenje u provedbi”.

Cilj je prezentiranje iskustava, dobre prakse i dosad provedenih aktivnosti kao i izazova i planova na unapređenju u provedbi LAP-a. Konferencija je bila i prilika za obilježiti Svjetski dan Roma te je i na taj način pružena podrška toj najvećoj nacionalnoj manjini u BiH, saopćeno je iz Vlade HNK.

Konferenciju je otvorio premijer HNK Nevenko Herceg iskazavši zadovoljstvo što je HNK prvi kanton u FBiH koji je na cjelovit način i putem jedinstvenog dokumenta pristupio rješavanju svih pitanja vezanih za Rome.

Podsjetio je na činjenicu kako je Vlada HNK, u saradnji s Uredom OSCE-a u Mostaru, 2019. pokrenula aktivnosti u vezi sa donošenjem Akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u našem kantonu i imenovala radnu grupu koja će raditi na izradi Nacrta Plana. U oktobru 2020. usvojen je Lokalni akcioni plan za rješavanje problema romske populacije u HNK. Plan se odnosi na period 2021.-2024. godina, a izrađen je u saradnji s Misijom OSCE-a i predstavnicima lokalnih zajednica u kojima žive Romi.

”Njime je predviđeno rješavanje problema ove zajednice u važnim oblastima poput stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, odnosno uopće snažnija integracija Roma u sve aktivnosti društvene zajednice. HNK je prvi kanton u FBiH koji je na cjelovit način i putem jedinstvenog dokumenta pristupio rješavanju svih pitanja vezanih za Rome. Ponosan sam na činjenicu da smo prvi načinili taj važan iskorak. Naš Akcioni plan, koristeći inkluzivan i intersektorski pristup, važan je dokument i može biti čvrsta osnova i drugima da slijede naš pozitivan primjer u izradi njihovih planova, na što pozivam sve kantone u FBiH”, poručio je Herceg, pohvalivši rad Stručnog tima Vlade i zahvalivši svim dionicima u procesu provedbe Plana, s jasnom porukom kako je HNK opredijeljen ovu praksu nastaviti i ubuduće.

Prisutnima se obratio i ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, koji je između ostalog kazao:

”Napori Hercegovačko-neretvanskog kantona uloženi u izradu i usvajanje prvog intersektorskog kantonalnog akcionog plana za svaku su pohvalu, zato svi koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj izradi mogu biti ponosni. Nama je drago što smo mogli podržati ovaj proces te izražavam nadu da ćemo i dalje, dosljednom sistemskom intersektorskom saradnjom, nastaviti raditi zajedno, sve sa ciljem poboljšanja položaja Roma u ovom kantonu. Misija OSCE-a vjeruje da primjeri dobre prakse moraju biti promovisani jer to potiče saradnju i razmjenu iskustava među vlastima širom države. Svjesni smo da je ostalo još puno toga da se uradi kako bi se poboljšao status i položaj Roma. Zato su institucijska podrška i djelovanje, onako kako smo to vidjeli ovdje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, snažan iskorak u pravomu smjeru”, navodi se u saopćenju.

Na Konferenciji su predstavljene oblasti iz Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma i to: stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, jačanje institucionalnih kapaciteta, romskih zajednica i nevladinih organizacija te zapošljavanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Inače, konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, Kantona Sarajevo, predstavnici jedinica lokalne samouprave u HNK te predstavnici institucija koje su obuhvaćene Lokalnim akcionim planom, navodi se u saopćenju.

Slični članci

Back to top button