HercegovinaVijesti

Koncertom Mostarskih kiša i Latifa Moćevića u srijedu počinje manifestacija “Ramazan u Mostaru”

foto: Fena

Jednomjesečna manifestacija “Ramazan u Mostaru”, koja se organizira u povodu mjeseca ramazana, započet će u srijedu, 22. marta 2023. godine, u Narodnom pozorištu Mostar predramazanskim koncertom u izvedbi Mostarskih kiša i Latifa Moćevića.

Manifestaciju “Ramazan u Mostaru” organiziraju Grad Mostar i Centar za kulturu Mostar u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Mostar, te ustanovama JU Kulturni centar Mostar Sjever i Dom kulture Blagaj.

“Cjelomjesečna manifestacija “Ramazan u Mostaru” organizirana je s više sadržaja iz kulture, muzičke umjetnosti, književnosti, slikarstva i ostalih sadržaja koji odgovaraju vrijednostima Bošnjaka, muslimana i mjeseca ramazana u Mostaru”, kazao je na konferenciji za novinare Haris Nazdraić, koordinator manifestacije i organizacijskog tima.

Dodao je kako je cilj manifestacije organizirano, uime Grada Mostara, brinuti o potrebama svih građana i ponuditi više kulturnih sadržaja kako bi mubarek dani za građane izgledali što ugodniji i posebniji.

Posebno će se, napominje Nazdraić, osvijetliti Ulica braće Fejića, a postavit će se i modularne kućice gdje će građani i posjetioci imati priliku ugodno se prošetati u večernjim satima, konzumirati tradicionalnu hranu i piće, kupiti suvenir i slično, a sve u historijskom i urbanom krajoliku Mostara koji u tom dijelu ima posebnu arhitektonsku ljepotu.

Savjetnica za kulturu Grada Mostara Esma Džoklo–Džiho najavila je raznovrsne kulturne, duhovne i turističke sadržaje.

Istaknula je kako će posjetioci dobrodošlicu ramazanu poželjeti uz Mostarske kiše i Latifa Moćevića, a najavila je i promociju knjiga i kaligrafskih radova, kao i brojne izložbe. Posebno svečano će i ovoga puta biti, kako je istaknula, na velikim iftarima na otvorenom kojima se proteklih godina odazivalo više hiljada ljudi. Manifestaciju će zatvoriti koncert Enesa Begovića.

“Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže i da u zajedništvu podijelimo radost mjeseca ramazana, mjeseca radosti, lijepe riječi, osmijeha, duhovnosti te da svi zajedno poželimo dobrodošlicu Ramazanskom bajramu”, poručila je Džoklo–Džiho.

Mjesec ramazan je poseban mjesec, kako je rekao pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Mostar Kenan ef. Ovčina, kada se sva duhovna očekivanja dovode u središte. Pozvao je vjernike, ali i ostale građane Mostara da svojom prisutnošću podrže aktivnosti ove manifestacije.

“Teravih namaz, kao specifičnost mjeseca ramazana, ove će se godine obavljati na 60 mjesta u džamijama i mesdžidima. Specifičnost mjeseca ramazana jeste mukabela, a to znači da će se cijeli Kur’an proučiti na više od 30 lokacija”, naglasio je ef. Ovčina.

Pozvao je vjernike da budu odgovorni prema dragome Bogu i da ovaj mjesec posvete sebi i svom duhovnom i mentalnom zdravlju. S obzirom na to da post zahtjeva određeni fizički napor, ef. Ovčina je dodao kako je program manifestacije idealna prilika da se vjernici odmore, okrijepe i pripreme za dalje duhovne aktivnosti.

“Od prošle godine imamo manifestaciju koja je organizirana od strane Grada Mostara i time se dala jedna posebna dimenzija obilježavanju i dočeku ramazana u ovom gradu. Program se ne realizira samo na području grada, određeni program izmješten je izvan same gradske jezgre”, otkrio je Haris Omerika, predsjednik Gradskog društva BZK Preporod Mostar.

Na kraju je kazao kako će BZK Preporod svojim doprinosom dati jednu posebnu dimenziju planiranim aktivnostima te je pozvao sve građane da podrže ovogodišnju manifestaciju “Ramazan u Mostaru”, a apelirao je i roditeljima da na manifestaciju dovedu i svoju djecu.

Manifestacija će trajati do petka, 21. aprila.

(Mostarski.ba/Fena)

Slični članci

Back to top button