JablanicaKulturaVijesti

RAZGOVOR S POVODOM: Jablanički fotograf, Dženad Džino – Izložba je poklon mom gradu za rođendan

foto: Dženad Džino

Razgovarala: Amina Čilić

Poznati jablanički fotograf, Dženad Džino, već deceniju obogaćuje bh. fotografsku scenu. Sa fotografskih takmičenja mnogo puta se vraćao u rodnu Jablanicu sa osvojenim priznanjima i nagradama. Jedan je od onih, koji se mogu pohvaliti, da je njegova fotografija krasila naslovnicu svjetskog poznatog časopisa National Geographic. Za mnoge je upravo on ambasador Bosne i Hercegovine.

Ovaj Jablaničanin povodom Dana općine Jablanica, 22. 2. 2023. godine upriličit će izložbu fotografija u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi”, kao krunu svog decenijskog rada, ali i kao svojevrsni poklon rodnome gradu. Kako kaže, Jablanica je stepenica koja se nije mogla preskočiti.

Povodom nadolazeće izložbe za naše čitatelje razgovarali smo sa Dženadom, a šta nam je otkrio, saznajte u nastavku.

Predstojeća izložba ima duplu vrijednost. Obilježit ćete 10 godina svog rada, kao i rođendan rodnog grada, Vaše Jablanice. Koliko Vam to znači?

Tako je. Ove godine obilježavam deset godina mog fotografskog rada pa sam tim povodom planirao i nekoliko izložbi u BiH i inostranstvu. U svakoj opciji prva izložba je trebala ići iz Jablanice, jer da je bilo koja druga adresa to bi bilo preskakanje stepenica. Ogromna čast mi je, da će izložba biti u praznične dane, tačnije za rođendan Jablanice. Svakako, da mi to puno znači i ovom prilikom se zahvaljujem načelniku, Damiru Šabanoviću, na ukazanom povjerenju i firmi ZK Office iz Mostara sa kojom sarađujem ovih deset godina i koji su svakako zaslužni za održavanje ove izložbe.

Koliko će Vaših djela biti predstavljeno na izložbi i koliko dana će izložba biti otvorena za naše sugrađane?

Bit će izloženo 25 mojih fotografija. Izložba bi trebala biti dostupna mimimalno 3-4 dana, a u dogovoru sa organizatorima pokušat ću da traje i duže.

Najavili ste više izložbi u BiH. Gdje Vas još bh. javnost može očekivati?

Imam zaista puno poziva i kontakata širom BiH, da kažem od Ljubuškog do Bihaća. Termini se još uvijek dogovaraju pa ću svakako svoje pratioce upoznavati sa terminima naknadno.

4. To nije sve. Vas u ovoj godini očekuju i izložbe van BiH. Šta nam možete reći o tome?

Što se tiče inostranstva, moj rad ove godine bit će predstavljen  i u Danskoj, u organizaciji Fotokluba Esbjerg i u Norveškoj u organizaciji Ambasade BiH.

5. Imate li neku najdražu fotografiju Jablanice? Da je želite podijeliti sa nama?

Uvijek je teško izdvojiti jednu fotografiju od drugih, ali mogu vam preporučiti fotografiju koja je imala najveću reakciju javnosti. Kada je u pitanju Jablanica to je noćna fotografija Jablanice i Čvrsnice.

6. Koja je Vaša poruka našim čitaocima?

Za kraj pozivam Vas, da svojim prisustvom uveličate izložbu za Dan općine Jablanica i ukoliko želite, da jedna ovakva izložba bude održana i u Konjicu, rado ću se odazvati.

Redakcija portala novikonjic.ba želi još mnogo lijepih fotografija i puno uspjeha Dženadu u daljem radu i životu.

Noćna fotografija Jablanice i Čvrsnice, Dženad Džino

Slični članci

Back to top button