HercegovinaVijesti

ZZO HNK: Redovna distribucija premije osiguranja do 28. februara

foto: mostarski.ba

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u utorak 28. februara 2023. godine završava redovnu distribuciju premije osiguranja, što znači da su ostala još dvije sedmice u kojima osiguranici mogu kupiti godišnju premiju osiguranja.

Cijena premije osiguranja po osiguraniku, nije se mijenjala i iznosi 20 KM, a preminu mogu kupiti sve osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu legitimaciju. Osobe za koje poslodavci nisu izmirili obaveze iz zdravstvenog osiguranja također mogu kupiti premiju osiguranja s tim da ista postaje validna kada poslodavci uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, saopćeno je iz ZZO HNK.

Osiguranici koji ne kupe premiju osiguranja do 28.02.2023. godine plaćaju participaciju za pružene usluge zdravstvene zaštite u ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Kupovine premije osiguranja oslobođena su djeca do navršenih 18 godina života i doborovolnji davaoci krvi koji su, tokom života, krv dali  deset i više puta pod uslovom da su u 2022. godini imali najmanje jedno davanje. Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali pedeset (50) i više puta trajno su oslobođeni ličnog učešća u troškovima zdravstvene zaštite.

Nakon 1.3.2023. godine premiju osiguranja, za tekuću godinu, moći će kupiti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu registrirane u sistemu zdravstvenog osiguranja) na zdravstveno osiguranje i djeca koja navrše 18 godina života i to najkasnije 30 dana od dana prijave na Poreznu upravu, odnosno najkasnije 30 dana od dana kada napune 18 godina života.

Uplata premije osiguranja za 2023. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na depozitni račun ZZO HNK broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611). Uplaćene premije potrebno je evidentirati u informacijski sistem Zavoda, a osiguranici to mogu učiniti u jednom od devet područnih ureda Zavoda odnosno na punktovima za distribuciju premije osiguranja u poštama u Mostaru, Čitluku i Neumu.

Također, zahtjev za evidentiranje premije osiguranja osiguranici mogu poslati putem web stranice Zavoda ( www.zzo.ba) na kojoj se nalazi jednostavna forma za podnošenje elektronskog zahtjeva u kojoj je potrebno navesti ime, prezime i JMB osoba za koje je izvršena uplata i priložiti uplatnicu kao dokaz o izvršenoj uplati. Uplaćene premije za koje je zahtjev za evidentiranje poslat putem internet stranice Zavoda biti će evidentirane u informacijski sistem Zavoda najkasnije u roku od jednog radnog dana, a potvrdu o evidenciji istih osiguranici će dobiti na ličnu e-adresu.

Iz Zavoda podsjećaju, da su kupovinom godišnje premije osiguranja osiguranici oslobođeni plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge, a utvrđena participacija, po pruženoj usluzi u zdravstvenoj ustanovi, iznosi od 2 KM do 150 KM zavisno o kojoj usluzi je riječ (lista usluga dostupna na web stranici Zavoda www.zzo.ba u rubrici „Prava osiguranika“), navodi se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button