DruštvoHercegovinaVijesti

DELEGACIJA VLADE HNK S AGENCIJOM ZA ŠKOLOVANJE I STRUČNO USAVRŠAVANJE KADROVA MOSTAR RAZGOVARALA O EDUKACIJI 150 KADETA MUP-A HNK

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je sa Slađanom Bevandom, ministrom unutrašnjih poslova, Robertom Perićem i Ramizom Hasićem, komesarom i zamjenikom komesara Uprave policije MUP-a, te Martinom Ćosić, savjetnicom u Kabinetu predsjednika, boravio u radnoj posjeti  Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar koja djeluje u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH.

Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević upoznao je delegaciju Vlade o radu Agencije te o načinu i uslovima provođenja osnovne policijske obuke, te svih vidova specijalističke obuke, usavršavanja i treninga policijskih, ali i državnih službenika svih nivoa vlasti BiH.

Istaknuo je kako su preseljenjem u novi kompleks, uslovi za rad sa kadetima podignuti na najveći mogući nivo, te da Agencija sada ima sve neophodne kapacitete za cjelodnevni smještaj i obuku 250 kadeta.

Premijer Herceg je zahvalio direktoru Vujeviću na prijemu te ga informirao o tome kako je Vlada nakon nedavno uspješno završenog procesa imenovanja komesara i njegovog zamjenika, usvojila i Odluku o davanju saglasnosti MUP-u za raspisivanje javnoga oglasa za prijem i školovanje  kadeta za čin policajca i  kadeta za čin mlađega inspektora.

”Vlada je problem imenovanja komesara policije zatekla kod preuzimanja dužnosti i zbog niza složenih okolnosti trebalo je puno razgovora i razumijevanja  kako bi se ovaj proces doveo do kraja. Imenovanjem komesara i njegovog zamjenika omogućili smo i konačno otkočili proces popunjavanja više od 250 nedostajućih policijskih službenika i drugih djelatnika u kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Osnovni razlog naše današnje posjete je sagledati kakve su mogućnosti uspostavljanja snažnije saradnje naše dvije institucije, a u cilju organiziranja stručnih i specijalističkih obuka za školovanje  kadeta za čin policajca i  za čin mlađega inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova.

Budući da su već u toku aktivnosti oko raspisivanja oglasa za prijem 130 kadeta za čin policajca i 20 kadeta za čin mlađega inspektora, naša je namjera da se njihova stručna i specijalistička obuka provede, ukoliko to Agencija može osigurati, upravo ovdje u Mostaru.

Naime, uslovi za obuku, smještajni kapaciteti i ljudski resursi koje smo vidjeli tokom današnje posjete uistinu su na vrhunskom nivou. Meni, kao stanovniku ovoga grada i kantona, je posebno drago da ovdje imamo jednu ovako izvrsnu instituciju”, rekao je Herceg.

Govoreći o ljudskim i materijalnim kapacitetima, kao i tehničkoj opremljenosti kompleksa Agencije, direktor Vujević je istaknuo kako su mogućnosti za obuku i usavršavanje policajaca na  evropskom i svjetskom nivou i to po posebno prilagođenim programima koji su koncipirani u odnosu na razvojne potrebe polaznika. Također je naglasio i to kako se pri kreiranju nastavnih planova i programa uvažavaju izazovi s kojima se susreću državni službenici/policajci, zbog čega se obuke, a posebice praktični dijelovi, maksimalno prilagođavaju zahtjevima polaznika.

”Pozdravljam i podržavam vašu želju da se edukacija za buduće policijske službenike u MUP-u organizira upravo u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru, ali o tomu će, a nakon vašeg službenog zahtjeva, konačnu odluku donijeti čelništvo Agencije imajući u vidu planove školovanja kadeta državnih policijskih institucija (SIPA, GP BiH i DKPT) za 2023. godinu”, rekao je direktor Vujević.

”Naše potrebe za novim kadrovima u MUP-u su daleko iznad spomenutih 130 policajaca i 20 mlađih inspektora, te se iskreno nadam kako je ovo samo  prvi korak naše dugoročne saradnje”, rekao je ministar Bevanda.

Zadovoljstvo današnjim razgovorom iskazali su komesar Perić i zamjenik Hasić naglasivši kako će se napokon, a zahvaljujući istinskim naporima Vlade HNK, riješiti pitanje nedostajućih djelatnika u MUP-u.

Inače, tokom posjete delegacija Vlade obišla je kompleks Agencije koja svoje osnovne nadležnosti implementira u savremeno opremljenim prostorima, bilo da se radi o teorijskoj, praktičnoj ili situacijskoj nastavi. Polaznicima obuka na raspolaganju su i streljana, sportska sala, vanjski tereni i poligoni. 

Slični članci

Back to top button