DruštvoHercegovinaVijesti

Prošle godine u HNK-u ukradeno samo osam automobila

Iako je krađa automobila u BiH itekako izražena, ipak se vozila ne kradu kao prethodnih godina. Tako kradljivcima automobila u BiH 2022. godina i nije bila uspješna.

Prema posljednjim podacima Federalne uprave policije (FUP), za 11 mjeseci 2022. godine evidentirano je 126 krivičnih djela otuđenja motornih vozila.

U godini prije, zabilježeno je 209 ovih krivičnih djela, piše Dnevni avaz.

”Za ova djela nadležnim tužilaštvima prijavljene su 63 osobe, od toga ih je 28 uhapšeno. Naknadno je rasvijetljeno 50 krivičnih djela”, podaci su FUP-a.

Povećanje broja ukradenih vozila tokom 2022. godine, u odnosu na prethodnu, zabilježeno je na području Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona. Ostali kantoni, navode iz FUP-a, bilježe smanjenje broja.

U BiH se, kao i u zemljama regije, najčešće kradu Volkswagenovi automobili, a u 2022. godini ih je ukradeno ukupno 70.

Zanimljivo je da se u velikom broju kradu i vozila marke Škoda, a potom slijede automobili BMW i Renault, koji su, čini se, lopovima podjednako zanimljivi. U većem broju se kradu i Audi, Opel, Citroen, dok se zaobilaze Hyundai, Kia, Nissan, ali i Fiat. Ljudevit Marić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNK, podsjeća da je 2016. godine na području HNK ukradeno najmanje 110 automobila te da su akcije na razbijanju automafije u BiH prilično dale rezultate.

Marić kaže da su u posljednjih tri do četiri godine zabilježeni rijetki slučajevi krađe skupocjenih automobila. ”Uglavnom se kradu vozila, takoreći, niske klase, i to u svrhu počinjenja drugih krivičnih djela”, rekao je Marić za Dnevni avaz.

U Republici srpskoj broj krivičnih djela otuđenja motornih vozila značajno je manji nego u Federaciji BiH. U prvih šest mjeseci 2022. godine, prema podacima MUP-a RS, prijavljena su 24 krivična djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila.

U Livanjskom kantonu ni 2022. ni 2021. godine nije ukraden nijedan automobil, a u Zapadnohercegovačkom tokom 2022. ukradena su dva vozila, a godinu ranije tri.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu tokom 2022. godine ukradeno je osam automobila, dok ih je u istom periodu godinu ranije zabilježeno 18.

Švedska rekorder

Prema informacijama Nacionalnog biroa za kriminalitet osiguranja (NICB) u Evropi je Švedska na prvom mjestu po broju krađa automobila. Pokazali su to podaci za 2020. godinu, prema kojim je Švedska u vrhu ljestvice zemalja Evropske unije, u kojoj je ukradeno 207 vozila na 100.000 stanovnika. Iza Švedske su se smjestile Italija, Nizozemska i Grčka, dok je na dnu liste Danska sa svega pet ukradenih automobila na 100.000 stanovnika.

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/crna-kronika/je-li-ovo-moguce-prosle-godine-u-hnz-u-ukradeno-samo-osam-automobila/405752?fbclid=IwAR02UVqmW-sWdM0tclGWAROw-pWsGYCcOzwKncBcANNY7dzJQQJyCibdA5A

Slični članci

Back to top button