SvijetVijesti

U Americi odobrena prodaja tableta za pobačaj

© Shutterstock

Izmjene zakona u Sjedinjenim Američkim Državama omogućile su apotekama da po prvi put mogu uvesti u prodaju mifepriston, tablete za pobačaj.

Pacijenti trenutno dobijaju mifepriston, dio terapije s dva lijeka koja je sigurna i efikasna u izazivanju pobačaja direktno kod ljekara. Sada je recept i dalje potreban, ali pacijenti mogu kupiti lijek u prodavnici ili naručiti putem pošte.

Ovaj potez bi mogao motivisati više žena da se odluče na pobačaj putem lijekova, piše BBC.

Tablete za abortus postale su traženije nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda kojom je poništeno savezno pravo na abortus, a nekoliko država je zabranilo ili oštro ograničilo mogućnost pobačaja.

Prema podacima Guttmacher instituta, više od polovine pobačaja u Americi sada se radi korištenjem tableta, a ne operacijom.

U decembru 2021. godine, američka Agencija za sigurnost hrane i lijekova (FDA) saopćila je da će trajno ukinuti zahtjev za pacijente da lično dobiju recept preko pružaoca zdravstvenih usluga.

U utorak je FDA ažurirala svoju web stranicu s novim zahtjevima i objavila informaciju da se lijek “može izdavati u ovlaštenim apotekama ili pod nadzorom ovlaštenog ljekara”.

Danco Laboratories i GenBioPro, dvije američke kompanije koje proizvode lijek, potvrdile su u odvojenim izjavama da ih je agencija obavijestila o svojoj odluci. Američki koledž opstetričara i ginekologa pozdravio je ovaj potez kao “važan korak” naprijed.

“Iako današnja objava FDA neće riješiti problem pristupa ovom lijeku svakoj osobi kojoj je potrebna pomoć u pobačaju, olakšat će nabavku ovok lijeka od vitalnog značaja većem broju pacijenata”, stoji u saopštenju organizacije, piše Klix.ba.

Slični članci

Back to top button