BiHPolitikaVijesti

Špago: SDA predlaže novi zakon o platama, onemogućen rast primanja najvišim funkcionerima 

FOTO FENA /Harun Muminović

Zastupnički klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlementarne skupštine Bosne i Hercegovine će tokom dana uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kazao je novinarima predsjedavajući kluba zastupnika SDA Šerif Špago.

Prema njegovim riječima, suština je ograničavanje rasta plaća najvišim funkcionerima u institucijama BiH, a povećanje zaposlenicima s nižim primanjima, prvenstveno vojnicima, policajcima i drugima s još nižim koeficijentima.

Klub SDA očekuje da će zakon dobiti podršku i pozicije i opozicije u Predstavničkom domu te predlaže da bude usvojen prije državnog budžeta za iduću godinu kako bi nova rješenja bila ukalkulisana u budžet.

– ­Po predloženom nacrtu budžeta, koji je uradilo sadašnje Vijeće ministara BiH, predviđeno povećanje osnovice za plate uposlenicima u institucijama BiH na 630 KM uslovilo bi povećanje posebno onima s visokim koeficijentima – kazao je Špago podsjećajući da su koeficijenti zaposlenih u institucijama razvrstani u rasponu od 1,20 do 10 i da najviše koeficijente imaju članovi Predsjedništva BiH.

Klub SDA je u pripremljenom novom zakonu predložio da svi među njima s koeficijentima od 1,20 do 3,99 dobiju plate u punom iznosu prema osnovici 630 KM, što bi se odnosilo na više od 20.000 zaposlenika – od higijeničarki do državnih službenika, vojnika i policijskih službenika, rekao je Špago.

Povećanje je u zakonu predloženom iz Kluba SDA predviđeno i za zaposlenike u institucijama  s koeficijentima od 4 do 5,55, ali bi za njih osnovica bila deset posto manja od navedene. U toj grupi su pomoćnici ministara, sekretari ministarstava, komisija i parlamentarnih domova, rukovodioci upravnih organizacija i zamjenici te drugi rukovodeći državni službenici.

Na koncu, za osobe s koeficijentima od 5,56 do 10, Klub SDA predlaže umanjivanje osnovice za obračun osnovne plaće za 15 posto, pa na taj način ne bi došlo do povećanja plata usljed povećanja osnovice na 630 KM, rekao je Špago.

– Znači, u navedenom rasponu koeficijenata su i funkcioneri i njima bi bio zadržan sadašnji iznos plaća – dodao je, a istovremeno bi bila zadovoljena ustavna odredba da u toku mandata funkcionerima nije moguće umanjivati plaće.

Ranije predlagani zakoni za umanjenje funkcionerskih plata ‘padali’ su zbog te ustavne odredbe, pojasnio je Špago, ali je predstavljeni novi prijedlog SDA ponudio rješenje da plate ovim dužnosnicima ne mogu rasti u odnosu na sadašnje, zaključio je.

Fena

Slični članci

Back to top button