HercegovinaVijesti

Zdravstveni radnici ispred Vlade HNK: Sram vas bilo, doveli ste nas na prosjački štap

(Foto: G. Š./Klix.ba)

Zdravstveni radnici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su protestnom šetnjom od Španskog trga do zgrade Vlade HNK u Mostaru, uz transparente i zvuke sirena, ukazali na teško stanje i tražili isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka.

Okupljena grupa od nekoliko stotina zdravstvenih radnika iz čitavog kantona je prozvala predstavnike vlasti “lopovima”, optužujući ih za diskriminaciju jer su ih jedine u kantonu izostavili iz raspodjele jednokratne novčane pomoći uprkos teškom stanju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković je naglasio da do ovog trenutka od milionskih sredstava koje Vlada HNK danima spominje da je uplatila zdravstvenim ustanovama, ni jedan zdravstveni radnik nije dobio ni feninga pomoći u korist ublažavanja situacije oko inflacije, pada životnog standarda i poraslih troškova života.

Dalibor Vuković (Foto: G. Š./Klix.ba)

Dalibor Vuković (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Neka sram bude ovu vladu koja nije prepoznala ovaj trenutak, jedan od najtežih u zadnjem desetljeću”, rekao je Vuković.

Ističe da su ranije trebali uplatili namjenski bilo kakva sredstva da se pomogne zdravstvenim radnicima, koje su zvali “herojima u bijelom” i koji su do sada prošli ovu kalvariju, te pomagali narodu i izlagali svoje živote, a dali sve od se da narod preživi pandemiju i opstane, te da će zdravstveni radnici ponovno doći u januaru.

Ivica Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ivica Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar Ivica Anić ističe da je ova situacija sramotna i da su svi zdravstveni radnici ljuti, ogorčeni i diskriminirani, ali puni ponosa jer su se borili prije pola godine protiv pandemije, a nažalost sad se moraju boriti i za svoja prava.

“Jedini smo koji nismo dobili pomoć u ovom trenutku. Svi su dobili pun iznos pomoći a nas nisu mogli ni pozvati pa da nam ponude bar 200 ili 300 KM. Sramota neka bude i same poslodavce, dobili su milione a nama se nisu ovdje usudili ni da dođu, da izađu ovdje, izvinu se i kažu da nema novca. Stara poslovica kaže kriv bježi niko ga ne goni, pa tako i oni ovdje”, kazao je Anić.

Ističe kako je danas došlo nekoliko stotina zdravstvenih radnika, a da će naredni put ako bude trebalo svi napusti svoja radna mjesta i doći pred Vladu HNK i da neće odustati dok im se ne isplati novac koji traže.

Bisa Muratović Omerik (Foto: G. Š./Klix.ba)

Bisa Muratović Omerik (Foto: G. Š./Klix.ba)

Medicinska sestra Bisa Muratović-Omerika iz RMC-a DR Safet Mujić koja broji 33 godine radnog staža kaže da ovako poniženje nije doživjela.

“Doveli su nas na prosjački štap. Lopovi su, pare i pare uzeli. Oni su stanove pokupovali a mi smo postali bijeda, svi smo u kreditima i nemamo novca za osnovne potrebe, ne znam kako se Boga ne boje. Radili smo pod šatorima i po 24 sata, nismo vidjeli svoje porodice, to je sramotno, da danas moramo da prosimo”, kazala je ogorčena medicinska sestra ispred Vlade HNK.

Ponovili su da od zahtjeva za pomoći neće odustati i da će ponovno doći u januaru i obustaviti rad u svim zdravstvenim ustanovama ako im se ne udovolji, a odgovornost će, kako poručuju, snositi Vlada HNK koja ih je jedine iz raspodjele novčane pomoći izostavila, a taj problem može riješiti jednim potpisom u roku od sat vremena ako želi.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button