HercegovinaVijesti

MUP HNK: I ove godine akcija “Mirni praznici”

foto:FENA

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a i ove godine provodi akciju “Mirni praznici” s ciljem očuvanja javnog reda i mira te stvaranja sigurnog stanja u tom kantonu.

Akcija će se provoditi mjesec dana, i to od 15. decembra ove do 15. januara 2023. godine.

Policija će u prazničnom razdoblju poduzimati sve zakonske mjere koje sprječavaju i otkrivaju sve oblike krivičnih dijela te će poduzeti zakonom predviđene mjere i sankcije.

Akcija će biti posebno usmjerena na pojačano kontroliranje neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava i raznih drugih eksplozivnih naprava, korištenje nedozvoljenih narkotičkih sredstava, prodaju alkohola maloljetnim osobama, te upravljanje motornim vozilom u alkoholiziranim stanju, pojašnjavaju iz MUP-a.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a savjetuje građanima oprez i razumnost prije uporabe pirotehničkih sredstava s posebnim naglaskom da obavezno spriječe djecu i malodobne osobe koje posežu za pirotehnikom.

“Masovna prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava tokom božićnih i novogodišnjih praznika ozbiljno može narušiti stanje sigurnosti, odnosno javnog reda i mira, stoga će Uprava policije MUP-a poduzeti sve zakonske mjere i radnje tako da se građani našeg kantona osjećaju sigurno za praznike i na dostojanstven način ih proslave”, poručuju iz MUP-a.

U istom se saopćenju za javnost objavljenom na internetskim stranicama kantonalnog MUP-a, navodi kako Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a zajedno s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNPD) te Koordinacijskim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, 15.decembra provodi kampanju pod nazivom “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja”.

“Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, uslijed upotrebe vatrenog oružja, često događaju tokom proslava. Pucanje u zrak iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume. Neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana te je legalno kažnjiva”, upozoravaju iz MUP-a HNK-a.

(Fena)

Slični članci

Back to top button