BiHPolitikaVijesti

Čović: Nećemo se odazvati na poziv SDA, dogovor je da HDZ bude u vlasti u ZDK i bit će tako

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako nema namjeru razgovarati s predstavnicima SDA o formiranju vlasti.

– Nećemo se odazvati pozivima SDA, za to nema ni jednog razloga. Mi smo svoj dio posla, koji se tiče pronalaska partnera u Federaciji BiH, obavili potpisivanjem sporazuma i treba biti dosljedan i to provesti. Kroz taj sporazum kazali smo da ćemo uspostaviti vlast na nivou Vijeća ministara, entiteta i svih kantona gdje to možemo – izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako se razgovori o provedbi potpisanog sporazuma nastavljaju sljedećih dana.

– Na nama je da ove dogovore realiziramo. Partneri nastavljaju razgovore na način da ćemo u subotu imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora kada je u pitanju predstavnik srpskog naroda s kojim smo, također, osnove dogovorili. Vjerujem da iduće sedmice završava ta priča i da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Vijeća ministara BiH kada su u pitanju resori, a gospođa Krišto je već danas kao mandatar, u skladu sa zakonom, otišla u provjeru – istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako se nada da će Vijeće ministara BiH biti formirano prije Božića.

– Što se tiče Vlade Federacije BiH, možda će nešto kompliciranije biti, tako smo i procjenjivali ranije, s obzirom na to da je sreća išla na ruku jedne, druge ili treće strane. Mi ćemo imati od Centralne izborne komisije BiH da imamo Dom naroda sljedeće sedmice. Sada postoji jasna stranačka struktura. Vidjet ćemo kako će ići izbor rukovodstva – kazao je.

Čović je dodao kako je situacija kod izbora hrvatskog i srpskog člana rukovodstva Doma naroda prilično jasna, a da će se na osnovu situacije kod predstavnika bošnjačkog naroda dalje odlučivati o “operativnim i taktičkim” potezima.

Danas je šest stranaka iz Zeničko-dobojskog kantona odbilo da HDZ uđe u vlast u ovom kantonu, te na to Čović kaže da je sporazum sa “Osmorkom” predvidio da zajednički budu dio vlasti u ZDK i on kaže da će to biti tako.

– S tim partnerima imamo dogovor i za ZDK gdje bi nama trebala pripasti dva ministarstva – naveo je Čović, prenio je N1.

Slični članci

Back to top button