BiHKonjicPolitikaVijesti

Predstavnici Osmorke i HDZ-a stigli u Konjic na sastanak

Predstavnici HDZ-a i Osmorke stigli u Konjic

Foto: Fena

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Stranke za BiH i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Semir Efendić stigli su na današnji sastanak koji su zakazali s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine u Konjicu kako bi razgovarati o detaljima formiranja federalne i državne vlasti.

Prethodno su blok od osam stranaka i HDZ potpisali dokument, koalicioni sporazum, krajem novembra nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. – 2026. godine”.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Danas sastanak HDZ-a i Osmorke: Razgovarat će o raspodjeli resora

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio da bi već danas trebalo biti poznato kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, a na dnevni red su došle teme o resorima i dogovoru oko izvršne vlasti.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković ocijenio je da su se stekli svi uvjeti, posebno za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, dodajući da partneri imaju usvojen jasan plan i program koji već zahtijeva ozbiljne razgovore o raspodjeli resora.

Učesnici sastanka nisu davali izjave, ali za 14 sati zakazali su pres-konferenciju kada bi javnost trebala imati više detalja o rezultatima sastanka. Kada su resori u pitanju ono što se za sada sigurno zna je da će HDZ za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH predložiti Borjanu Krišto koja također prisustvuje današnjem sastanku.

Slični članci

Back to top button