BiHKonjicPolitikaVijesti

ZAVRŠENO ŽRIJEBANJE U CIK-U: EVO KO JE DOBIO MANDATE IZ HNK I SBK U DOMU NARODA FBIH

foto: Hayat.ba

U prostorijama Centralne izborne komisije BiH danas je održano žrijebanje za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda: kandidatska lista Raguž Iva i kandidatska lista Vesna Šunjić, imaju identičan količnik (2,00) te da tri kandidatske liste iz reda srpskog naroda: kandidatska lista Dujmović Zora, kandidatska lista Saradžić Vesna i kandidatska lista Suša Dragica imaju identičan količnik (1,00). U skladu s članom 9.5 i 9.8 stav (1) Izbornog zakona BiH, potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda –saopćeno je ranije.


Mandate su nakon žrijebanja dobili Dragica Suša i Vesna Saradžić iz reda srpskog naroda. Peti mandat iz reda hrvatskog naroda u Dom naoroda Parlamenta BiH osvojila je kandidatska lista Iva Raguž.

Također, na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Srednjobosanskog kantona, utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda: kandidatska lista Krišto Suzana, kandidatska lista Mrnjavac Boris, kandidatska lista Šimunović Ivo, imaju identičan količnik (2,00). I u ovoj situaciji bilo je potrebno provesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog kantona.

Mandate su nakon žrijebanja osvojile kandidatske liste Boris Mrnjavac i Ivo Šimunović.

Za sutra je planirano izvlačenje za Kanton Sarajevo i Livanjski kanton, piše Hayat.ba

Slični članci

Back to top button