BiHVijesti

Tradicija uzgoja konja lipicanera u BiH uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine

Tradicija uzgoja konja lipicanera peti je element iz Bosne i Hercegovine upisan na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ovo je ujedno prvi element koji je rađen kao, kako je obrazloženo, serijska nominacija te će se njime pozitivno utjecati na razvoj uzgoja ove rase konja u regionu, ali i na razvoj turizma.

Inicijativa za upis “Tradicije uzgoja konja lipicanera” pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Italija i Bosna i Hercegovina te je upis ovog elementa na reprezentativnu listu rezultat zajedničkog rada.

“Međuvladin komitet u obrazloženju pohvalio je države za uzoran nominacioni dokument kojim se pokazuje bliska saradnja i uzajamno poštovanje”, saopćeno je.

Proces nominacije trajao je duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju sela i izvođenju nekih novih elemenata za izvor prihoda, kroz turizam, sportske aktivnosti i zaštitu seoskog područja.

Odluka o upisu “Tradicije uzgoja konja lipicanera” na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je na 17. zasjedanju UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u marokanskom Rabatu.

Kao zvaničan datum nastanka ove, jedne od najstarijih i najpoznatijih rasa konja u Evropi, uzima se 1580. godina i to je prva rasa životinja koja je nastala sistematskim pristupom u oplemenjivanju, objavljuje Klix.ba.

Slični članci

Back to top button