HercegovinaVijesti

Skok bez aplauza za žrtve femicida

Foto: Mostarski.ba

Inicijativa građanki/na Mostar u sklopu kampanje 16. dana aktivizma želi skrenuti pažnju javnosti o problemu femicida, te će tim povodom u subotu, 3. decembra, u 11,55 sati biti izveden skok bez aplauza sa Staroga mosta.

Na taj, tj. mostarski način, žene iz Inicijative će odati počast ženama žrtvama femicida.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Od 2015. godine u BiH je ubijeno 56 žena. Uglavnom su ih ubili muževi ili vanbračni partneri. Međutim, djela se ne kvalificiraju kao femicid, odnosno ubistvo žene od muškarca motivirano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer ovaj termin nije pravno definiran u pravosuđu BiH, napominju iz Inicijativa građanki/na Mostar.

“Skokom bez aplauza, 5 do 12 sati, želimo skrenuti pažnju javnosti i vlasti o problemu koji se ne smije zanemariti i kojem treba posvetiti više pažnje kako preventivno tako represivno”, kazala je Ifeta Ćesir Škoro, direktorica Inicijative.

Inicijativa građanki/na Mostara, će obilježavajući 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, pod nazivom “Stop femicidu”; One ne govore – Mi smo njihov glas, biti glas svih žena, žrtvi femicida, i žena koje su žrtve nasilja.

Inače, prema dostupnim podacima, samo u 2022. godini u BiH je ubijeno 11 žena, prenijeli su u četvrtak bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu, piše StarMo.

Slični članci

Back to top button