BiHPolitikaVijesti

Prekinuta sjednica novog saziva Predstavničkog doma FBiH, SDA tražila odgodu izbora rukovodstva

Prekinuta je današnja konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zbog tačke izbora rukovodstva tog doma nakon protivljenja SDA i DF-a.

Na dnevnom redu današnje sjednice koji je usvojen prije polaganja zakletve, je bio i izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, što je podrazumijevalo izbor predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća.

Nakon polaganja svečane zakletve, novoizabrani zastupnici pristupili su izboru novog rukovodstva jer su se stekli uslovi da Predstavnički dom FBiH radi i odlučuje.Privremeno radno tijelo za izbor i imenovanja, razmatralo je prijedloge kandidata za rukovodstvo parlamenta na pauzi nakon što je i svečano konstituiran novi Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Privremena komisija razmatrala je prijedloge i dostavila je izvještaj koji je prezentirao predstavnik komisije Mladen Bošković (HDZ).

“Imajući u vidu okolnosti koje su u našem bližem i daljem okruženje, mislim da što prije treba formirati vlast na svim nivoima BiH. Malo sam uzeo slobode kao uvod u izbor rukovodstva. Ono po ustavu i zakonu čini predsjedavajući i dva dopredsjednika. Dobili smo prijedloge od ovlaštenih predlagača. To su klubovi stranaka koji se formiraju ovom domu. Drugi važan momenat je da je zadovoljen i Ustav FBiH i da je zadovoljen poslovnik te da smo uvažili amandmane visokog predstavnika koji je rekao da predsjednik doma i predsjednik vlade ne mogu biti iz istog naroda. Samo ću reći da je za predsjedateljicu klub Naše stranke dostavio prijedlog Mirjane Marinković-Lepić i većinom glasova privremene komisije prijedlog je usvojen. Kada je u pitanju dva dopredsjednika Klub HDZ-a dostavio je prijedlog Mladen Bošković, a Stranka za BiH je dostavila prijedlog iz reda Ostalih Edina Gabela”, istakao je Bošković.

Nakon prijedloga izbora rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, za riječ se javio zastupnik SDA Adnan Efendić.

“U ime Kluba zastupnika SDA prokomentarisat ću. Cijenimo da je poželjno implementirati izborne rezultate, ali trebamo imati na umu da je ovo dvodomni dom. Još uvijek nisu izabrani delegati iz svih skupština u Dom naroda. Danas i sutra zasjeda ustavni sud po apelaciji Komšića i trebamo sačekati šta će reći Ustavni sud BiH. Sutra ističe rok za delegiranje poslanika u Dom naroda. Neizvjesno je predvidjeti, ali mislim da će SDA sa partnerima imati većinu. Kada je kolega Bošković čitao imena, i njemu je vjerovatno bilo na umu da je politika HDZ-a upravo zalagala konstitutivnost naroda. Ovo je politički zaokret, nije mi jasno šta se dešava. Zabrinjavajuća je činjenica da u rukovodstvo nije predložen niko iz reda bošnjačkog naroda. Koliko je meni predočeno, mi nemamo prijedlog za rukovodstvo bošnjačkog naroda. Ovo nije volja građana. Mislim da je ovo preuranjeno i da je potrebno sačekati izbor delegata za Dom naroda”, istakao je.

Nakon njega, za riječ se tokom diskusije javio i Salko Zildžić (SDA).

“Sjećanje me vraća na prvu sjednicu u prethodnom mandatu i vidim da se dešava slična stvar. Neka manjina sastavljena od prostih brojeva želi sastaviti rukovodstvo. Mi smo kolega Boškoviću zajedno glasali za rješavanje brojnih pitanja i problema građana. Vi ste prošli put bili protiv ovakvog biranja rukovodstva. Volio bih da znam šta se promijenilo u HDZ-u šta su vam dali da biste promijenili mišljenje? Šta vam je ova Osmorka, Devetorka, dala zauzvrat? Onda je to izdaja građanske BiH na koju se pozivaju. Napravit ćemo jednu političku šaradu jer ovo rukovodstvo neće dugo sjediti tu. Ignorišete izbornu volju građana i to obesmišljava izbore. Da kroz način podjele mandata sa malim strankama, napravite matimatičku koaliciju jer vam izborni pobjednik ne da da dijelite državu”, poručio je Zildžić.

Predstavnici Demokratske fronte također su istakli da će glasati protiv prijedloga Privremenog radnog tijela za izbor i imenovanja.

“Želim samo da kažem u ime kluba da ćemo mi glasati protiv ovog prijedloga jer nije završena implementacija rezultata izbora do kraja”, poručio je Mahir Mešalić iz Kluba DF-a.Adnan Efendić nakon toga je predložio da nastavak sjednice bude zakazan naredne sedmice.”

Ja bi zaista zamolio sve, danas možemo praviti koliko želimo pauza. Parlamentarna većina očigledno postoji, mi zaista ne vidimo potrebu neke dramaturgije jer će na kraju biti sve isto, a šta će vrijeme donijeti je nešto potpuno drugo o čemu. Pozivam SDA da bez potrebe dalje ne razvlače sjednicu parlamentu”, kazao je Damir Mašić (SDP).

Nakon pauze od pola sata, Mirsad Zaimović, predsjedavajući starog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji je vodio konstituirajuću sjednicu uvažio je argumentaciju SDA te je nastavak sjednice zakazan za ponedjeljak u 11 sati.

Klix

Slični članci

Back to top button