BiHPolitika

Dodik dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH, imat će kontrolni paket

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izabrali su kandidate za Dom naroda BiH.

Od pet delegata u srpskom klubu SNSD će imati četiri, a SDS jednog.

Iz SNSD-a izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević, Nikola Špirić.

Iz SDS-a izabran je Želimir Nešković.

Glasanju su pristupili svih 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Njih 53 ukupno je glasalo za SNSD-ove liste, 16 za SDS, 11 za PDP i dva za SDP-ovog Vojina Mijatovića.Iz SNSD-a je Snježana Novaković Bursać dobila 12 glasova, Nikola Špirić 13, Sredoje Nović 14, Radovan Kovačević 14. SDS-ov Želimir Nešković ima 16, PDP-ov Nenad Vuković 11.

Ovakvim glasanjem Milorad Dodik je dobio kontrolni paket u Domu naroda na još četiri godine te mogućnost blokade procesa.

Na kandidatskoj listi PDP-a, koja nije dobila dovoljan broj glasova bili su Nenad Vuković, Dragan Milanović i Jelena Elčija Jovanić. S obzirom na to da PDP ima osam svojih poslanika, njima je za 14 glasova, koliko je potrebno za izbor, bila potrebna podrška poslanika sa liste Nebojše Vukanovića i poslanika Pokreta za državu.

U posljednjem trenutku su SDP i DF pozvali poslanike Pokreta za državu da glasaju za ove opozicione kandidate, no u NSRS-u nije bilo dovoljno volje.Da su svi ispunili svoja obećanja da neće Dodiku dati četvrtog delegata, PDP bi imao komotan broj glasova.

No, Vojin Mijatović je uprkos tome što su to uzalud bačeni glasovi, dobio dva glasa, a jedan poslanik je napravio grešku prilikom glasanja za PDP-ovog kandidata uprkos tome što su pravila bila jasno naglašena prije izbora. Omjer glasova između PDP-ovog i SNSD-ovog kandidata bi bio isti da je taj listić bio važeći što bi značilo da ta dva kandidata idu u žrijeb.

SNSD inače sa koalicionim partnerima u NSRS-u ima 53 poslanika (SNSD 29, SP 5, DEMOS 5, Ujedinjena Srpska 5, DNS 4, NPS 3, SPS3), opozicija u RS-u 25 (SDS 13, PDP 8, Lista za pravdu i red 4), a Pokret za državu pet (SDP 2, SDA 1, DF1, Bh. zeleni 1).

klix

Slični članci

Back to top button