BiHVijesti

ARMIN JE IMAO TRI OPERACIJE SRCA, KIČME, PLUĆA, ALI JE SLIJEDIO SNOVE I UZ TRUD IH OSTVARIO

Početak decembra je rezervisan za osobe sa invaliditetom, tačnije 03. decembar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan.

U svijetu je oko 240 miliona djece sa smetnjama u razvoju; Moramo ih vidjeti, uračunati i uključiti, jedan od njih je i Armin Đono, sada već odrasli muškarac rođen 11. augusta 1996. godine.

  • U ranom djetinjstvu sam postao osoba sa invaliditetom. Kao mala beba imao sam mnogo poteškoća u razvoju, što je prethodilo operaciji srca, tri puta operaciji kičme, operaciji pluća, te sedam godina u invalidskim kolicima – započinje svoju priču Armin.

Armin se tu nije predao i nastavio je da se bori kroz sve nedaće i probleme koje mu je zadao tek upoznati život.

  • Unatoč svemu, uspješno završavam osnovnu školu Hasan Kaimija, zatim srednju školu – Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom. Velika podrška u mom životu su moji roditelji, moja porodica, prijatelji i doktori koju su bili uvijek uz mene, tokom mog liječenja – priča nam ovaj mladić.

UNICEF poziva vlade da obezbijede jednake mogućnosti djeci sa smetnjama u razvoju. Armin je takvu priliku i dobio u svom gradu.

  • Trenutno sam stalni zaposlenik Javnog preduzeća “Sarajevo” d.o.o. i sretan sam i ponosan što mi je ovo preduzeće dalo priliku da ja, osoba sa invaliditetom budem dio kolektiva i da mogu raditi – rekoa nam je Armin i dodao:
  • Moja poruka osobama sa invaliditetom je sljedeća: Dragi moji, nemojte se predavati i borite se za svoja prava. Mi osobe sa invaliditetom imamo jednaka prava kao sve osobe na svijetu. Budimo snažni, jaki i uporni u svojim ciljevima. Samo tako ih možemo i ostvariti. Ja sam najbolji primjer za to – završava Armin Đono.

UNICEF radi na izgradnji svijeta u kojem djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ostvaruju svoj puni potencijal, odrastaju zdravi, obrazovani, zaštićeni, poslušani i angažovani u svojim zajednicama. Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, slavimo doprinos i potencijal sve djece sa smetnjama u razvoju, piše Hayat.

Slični članci

Back to top button