DruštvoHercegovinaKonjicKultura

Konjic: Predstavljena knjiga “Hercegovački krugovi pakla” autora Edima Šatora; Knjiga namijenjena Hrvatima

U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic promovisana je knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ autora Edima Šatora.

Organizator promocije bio je Narodni univerzitet Konjic zajedno s Udruženjem logoraša Stolac, koje je u posljednjih pet godina objavilo tri knjige o stradanjima u logorima kroz koje su prošli Bošnjaci Hercegovine.

Autor Edim Šator je istakao da ga je za nastanak knjige motivisao boravak njegovog oca i čitave familije u logorima, kao i mnogih drugih ljudi Hercegovine, te da ga je misao o knjizi dugo zaokupljala.

U knjizi govori o četiri logora: Grabovine, Gabela, Ljubuški i Silos, a na osnovu sudskih presuda, dokumenata, te izjava svjedoka, pa knjiga nastaje kao zbir činjenica i dokaznog materijala za UZP.

Istakao je da je knjiga pisana za Hrvate, jer sve ono što je HZHB predstavljala za nehrvate, sadržano je u ovoj knjizi.

Urbicid, genocid, kulturocid, jedan etnički čist prostor, bili su ciljevi velikohrvatske politike, što je presuđeno i dokazano pred Haškim sudom.

Dalje, autor ističe žaljenje što nijedan hrvatski zvaničnik dosad nije prihvatio rezultat presude UZP-a, niti ousudio zločine, a kamoli da se izvinio.

Izlaganje o svojoj knjizi, tj. njenom doprinosu rasvjetljavanju ratnih užasa Bošnjaka, završio je riječima Miroslava Krleže, kojim je i počeo knjigu:

“Kutija olovnih slova, a to nije mnogo…, ali je jedino što je čovjek do danas izumio kao oružje u obranu svog ljudskog ponosa.”

Recenzent knjige Amer Obradović je istakao da je knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ važna za kulturu sjećanja i nastavak borbe za istinu, te da bi trebala poslužiti svima, posebno u obrazovanju mladih generacija. Obradović je i sam kao maloljetnik pretrpio užase logora.

Istakao je da su u knjizi činjenice preko kojih ne možemo preći te da ona daje odgovore na mnoga pitanja. Preporučio bi je svim školama i fakultetima da bi smo lakše spoznali sadašnje stanje. Jer, historija se uči zbog sadašnjosti više nego zbog prošlosti, a logoraši sve i da hoće, uvijek imaju u podsvijesti sjećanja na pretrpljene užase.

Promotor knjige Esad Bajić je rekao da je knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ jedna od knjiga kod koje je bitno kako je čitati, a još bitnije kako reagovati kad se pročita. Ovakvu knjigu treba znati čitati jer ona pokazuje jasan obrazac sistemskog uništenja bošnjačkog naroda Herecegovine. Čitanje knjige traži odgovor na pitanje: Šta sad činiti da se zločini ne ponove?

Promocija je simbolično održana na dan kad je prije pet godina Haški sud osudio čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata.

A. K.

Slični članci

Back to top button