BiHSvijetZanimljivosti

Koliko novca u gotovini možete unijeti ili iznijeti iz BiH?

Granična policija BIH

ŠTO SE PRIJAVLJUJE?

Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10 tisuća eura dužni su to prijaviti carinicima na svakom graničnom prijelazu u Bosni i Hercegovini. Ako to niste uradili, novac vam se privremeno oduzima i slučaj se rješava na sudu.

– Svaka osoba koja ne prijavi novac koji nosi sa sobom u iznosu većem od dozvoljenog, smatra se da je učinila prekršaj. U tom slučaju novac se privremeno oduzima, a svi prekršaji se rješavaju pred nadležnim sudovima. U svakom pojedinačnom slučaju nadležni sud će donijeti odluku u kojoj će biti jasno određeno i postupanje s oduzetim novcem. Količina novca koja se može unijeti u BiH nije ograničena, ali se unos novca u iznosu većem od 10 tisuća eura treba prijaviti carinicima – pojasnio je za Faktor Ratko Kovačević, šef Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH).

Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu za prijavu gotovine koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prijelazima od carinskih službenika, ili preuzeti s internet-stranice. Nakon popunjavanja obrazac se predaje carinskom službeniku koji je na zahtjev putnika obavezan jedan ovjeren primjerak vratiti putniku koji je prijavio gotovinu, čekove ili druge vrijednosne papire, dodaje Kovačević.

Nazive firmi i građana koji su napravili prekršaj iz UNO-a po zakonu ne smiju se javno objaviti. Međutim, kad su u pitanju velike svote novca koje se prijavljuju, uglavnom se radi o pravnim osobama i to najčešće bankama. Ipak, bude i drugih firmi i građana koji naprave prekršaj, a podatke o tome za Faktor su dali iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Najveći iznos neprijavljenog novca na izlazu iz BiH 2021. godine otkriven je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a riječ je o 15.820 eura. Najveći iznos neprijavljenog novca na ulazu u BiH 2021. godine također je otkriven na Sarajevskom aerodromu – 32.000 eura. Na istom aerodromu ove godine najveći neprijavljeni iznos na izlazu iz BiH je 61.100 američkih dolara.

Najveći iznos gotovine koja je prijavljen na izlasku iz BiH u 2022. godini iznosio je 23,3 milijuna eura i prijavljen je na graničnom prijelazu Rača, a riječ je o pravnoj osobi.

Najveći iznos gotovine koji je prijavljen na ulasku u BiH u 2021. godini na GP Gorica je dva milijuna eura. Na izlasku iz BiH u 2021. godini najveći iznos gotovine je prijavljen na Aerodromu Sarajevo – 4,5 milijuna.

Navedeni propisi su doneseni zbog sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti te je propisan obrazac za prijavu gotovine, ističu iz UNO-a.
 

Slični članci

Back to top button