BiH

Tužilaštvo BiH: Na području Višegrada pronađeni posmrtni ostaci ratnih žrtava

Na lokalitetu Gornja Crnča u opštini Višegrad, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci žrtava nestalih u proteklom ratu.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšteno je da istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu po nalogu tužioca, koordinira rad svih službenih lica, koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba.

“Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja”, navode iz Tužilaštva BiH.

Kako je navedeno u saopštenju, podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela dobijeni su zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Instituta za nestale osobe BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta, gdje su prije 4 mjeseca, takođe, pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

“Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet biće utvrđen nakon DNK analize”, navodi se u saopštenju.

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS-a Policijska stanica Višegrad.

BHRT/Novikonjic

Slični članci

Back to top button