Vijesti

Prvi put u BiH obilježen Dan muškaraca, akcenat na ravnopravnosti spolova

Danas se obilježava Međunarodni dan muškaraca, a tom prilikom je u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana konferencija na temu “Uloga muškaraca u ostvarivanju ravnopravnosti spolova”.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencija za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine u saradnji sa Helsinškim parlamentom građana iz Banje Luke su danas obilježili Međunarodni dan muškaraca.

Na press konferenciji, upriličenoj prije samog događaja, prisutnima se obratio ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i učesnici konferencije.

Na samom događaju obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca u BiH 2022.godine prisutnima se, riječima dobrodošlice i prigodnim govorom, obratila Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH/MLJPl.

Također, prisutne je pozdravila i UN rezidentna koordinatorica u BiH, Ingrid Macdonald, kao i ambasador Misije OSCE u BiH Brian Aggeler.

“Znamo da muškarac ima ulogu u društvu, ali za njih se vezuju i određena pitanja. Poznato nam je da politikom u BiH, ali i širom svijeta, dominiraju muškarci. U BiH nakon izbora, uvijek je činjenica da ima manje žena koje su osvojile mandate. Međutim, ove godine je napravljen pomak jer imamo jednu članicu Predsjedništva BiH. Važno da je političari oslobode prostor za političarke. To je važno iz razloga jer su ona društva u kojem imamo žene su puno uspješnija. Neophodno je da se takav prostor i političarkama oslobodi u BiH”, kazala je Macdonald.

Ona je također govorila i o nasilju koje se uvijek vezuje za muškarce te o tome da postoje situacije u kojima su i muškarci žrtve nasilja. Zbog toga je neophodno da se radi na ovom problemu.

UN rezidentna koordinatorica u BiH, Ingrid Macdonald (Foto: I. L./Klix.ba)

UN rezidentna koordinatorica u BiH, Ingrid Macdonald (Foto: I. L./Klix.ba)

U ime Ambasade Kraljevine Švedske i o ulozi muškaraca u ostvarivanju ravnopravnosti spolova je govorila gđa Lisa Curman, druga sekretarka u Odjelu za razvoj i saradnju Ambasade Kraljevine Švedske.

O Izazovima usklađivanja roditeljstva i profesionalnog života govorila je Branislava Crnčević Ćulić iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH/MLJPl.

U ime Helsinškog parlamenta građana Banja Luke, o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružanje brige predstavila je Svjetlana Ramić Marković.

Jasmina Omerbegović, majorica u Oružanim snagama BiH/MO BiH je prezentovala temu “Uloga muškaraca u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”.

Rezultate istraživanja “Otac na porodiljskom odsustvu” predstavila je Amina Dizdar u ime Sarajevskog otvorenog centra.

O iskustvu korištenja roditeljskog odsustva govorio je Hari Hamzić, stručni savjetnik u Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH. Psiholog iz Udruženja “Feniks” Tuzla Bojan Šošić je dao osvrt na Ostvarivanje ravnopravnosti spolova i mentalno zdravlje muškaraca.

Autor knjige “Kritika toksične muškosti” i novinar Nikola Vučić je usmjerio pažnju na iskustva i izazove sa kojima se sreću muškarci u bosansko-hercegovačkom društvu.

Obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca je održano u Plavoj sali PS BiH u Sarajevu, a kompletnu manifestaciju je moderirao Adnan Rondić.

Klix/Novikonjic

Slični članci

Back to top button