Konjic

KONJIC Kako se grijete?

Zahvaljujući toplim jesenjim mjesecima, Konjičani na energentima već uštedjeli i do 250 KM

Tokom cijelog ljeta ove godine vrijeme je bilo sunčano, a temperature izuzetno visoke. Trend lijepog vremena nastavio se i u septembru, oktobru, pa sve do polovine novembra. Bio je to povod da pitamo naše sugrađane koliko im to pogoduje u smislu manje potrošnje energenata i uštede u ova teška ekonomska vremena. Više od 100 konjičkih penzionera, članova Udruženja penzionera Konjic, već je obezbijedilo ogrijev za predstojeću zimu I to po povoljnim uslovima.

Naš prvi sagovornik  kaže da ima mnogo svojih drva mnogo, “Ostavili mi dedo i pradedo” Ne vodim računa o tome koliko trošim, ali je sigurno da se tokom ovih lijepih dana manje loži, nema govora, ubaciš jednu bilju samo da zadržava toplotu. Manje se troši kad je ovako toplo. Da mrzne vidjeli bi kako narod loži više”- ističe.

Aida Pirija je zaposlena, a kako kaže najviše razmišlja o penzionerima kao najugroženijoj kategoriji. “Grijem se na drva, pripremila sam, ali valja fino vrijeme. Sada naložimo samo dvije vatre navečer. Zahvalni smo na ovakvom vremenu. Potrošimo pet metara tokom zime, sada smo sigurni da će to biti dva metra manje što u novcu iznosi oko 200 KM”-istiće Aida uz želju da potraje lijepo vrijeme.

Omer Čomor je iz Lukomira. Na hiljadu i po metara nadmorske visine kaže da još nije ložio zahvaljujući lijepom vremenu. “Zimu ću provesti u Hadžićima. Potrošim  osam metara, a već sam uštedio do jedan i po metar drva što je oko 250 KM , a to je za penzionaera puno” – kazao je Čomor.

I članovi Udruženja penzionera Konjic imali su mogućnost da nabave ogrijevno drvo na rate bez kamata. Kako je kazao predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Konjic Edo Hajduk.” Nabavka drva za ovu godinu je okončana uspješno, a zahvaljujući preduzeću Šumarstvo Prenj s kojim imamo odličnu saradnju. Mislim da su korektni i kada su rokovi i isporučena količina u pitanju. Ukupno su kupljena 603 prostorna metra po cijeni od 85 KM. Iako je cijena već prešla 100 KM , za naše penzionere ostala je ugovorena od 85 KM. Ove godine smo dali našem članstvu mogućnost plaćanja drva na osam rata. 

zahvaljujući toplim jesenjim mjesecima, konjičani na energentima već uštedjeli i do 250 km
Zahvaljujući toplim jesenjim mjesecima, Konjičani na energentima već uštedjeli i do 250 KM

Posredstvom Udruženja penzionera Konjic drva je nabavilo nešto više od 100 penzionera. U odnosu na prethodnu godinu cijena je porasla sa 78 na 85 KM. Kako je kazao predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Konjic Edo Hajduk, a u skladu sa dogovorom sa preduzećem Šumarstvo Prenj Konjic , članovi Udruženja naredne godine će imati mogućnost da biraju da li žele kupiti trupce, balvane ili cijepana drva.

radiokonjic.ba: https://radiokonjic.ba/zahvaljujuci-toplim-jesenjim-mjesecima-konjicani-na-energentima-vec-ustedjeli-i-do-250-km/

novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button